Русенски предприятия протестираха срещу поскъпването на тока

12:17, 26 юни 15 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И русенски предприятия излязоха на протест срещу планираното вдигане цената на електрическата енергия днес.

Както по-рано днес Topnovini.bg София съобщи, по информация на БСК над 1100 фирми в 50 града на страната се включват в протеста на бизнеса с искане за реформи в енергетиката.

Работодателите са изразили готовност да изключат повече от 150 мегавата мощност от енергийната система на страната по време на днешния си протест. Протестът е срещу злоупотребите в енергетиката и в подкрепа на реформите в сектора. В него заявка за участие са направили над 160 000 ръководители, работници и служители, уточняват още от БСК.

В Русе в протеста се включиха около 20 предприятия от различни браншове, като близо 1/3 от тях бяха текстилни.

Въпреки предварителните заявки, работодателите не се престрашиха да спрат производства, които биха могли да им донесат загуби.

"Производството ни не е толкова енергоемко. На годишна база разходът ни ще се увеличи най-много с 14 000 лв., или по около 100 лв на човек. Не е ли по-добре да ги дадем на хората?", коментира управителят на шивашката фирма "Маркам" Камен Обрешков, чиито служители излязоха на протест заедно с него. Самите те споделиха в този ред на мисли, че все повече се притесняват за бъдещето си.

В съседната чорапена фабрика "Фазан" цялата смяна излезе в градинката пред предприятието в 11 часа, изразявайки сходни мнения. "Това увеличение на тока трябва да се калкулира до 5% от крайния продукт. Затова и протестираме. Надяваме се на разум, защото в противен случай ще се стигне до загуба на поръчки и ще трябва или да намалим заплатите, или да съкратим до 10% от персонала", сподели изпълнителният директор на най-старата фабрика за производство на чорапи в България Мирослав Чапанов, като добави, че служителите му към момента са около 150.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама