Зам.-министър Ваня Кастрева откри XXIII Балканска олимпиада по информатика в Русе

11:53, 29 юни 15 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Това е едно изключително събитие на Балканите и особено за България, нашите информатици имат име на едни от най-добрите, така че се надявам да бъде едно силно състезание на знания, и в което да победят най-добрите. Най-много ще подкрепям българския отбор, защото все пак имаме достатъчно традиции, а е важно това което наследяваш да го пренесеш успешно в бъдещето". Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева преди откриването на Балканската олимпиада по информатика, стартирала днес в Русенския университет. 

Откриването на престижното състезание уважиха още областният управител Стефко Бурджиев, ректорът на Русенски университет Христо Белоев, председателят на Съюза на математиците в България акад. Петър Кендеров, и други. В приветствените си слова те пожелаха успех на младите програмисти, и припомниха колко са важни информатиката и математиката за прогреса на човечеството. 

В олимпиадата участват представителни отбори на 11 балкански страни – Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора. Като домакин, България ще участва с два национални отбора и отбор на града домакин – Русе.

Състезанието е индивидуално. Младежите имат по 5 часа в рамките на два състезателни дни да решат поставените им задачи. Регламентът изисква всеки участник да присъства лично и да работи самостоятелно на отделен компютър. 

Задачите за състезанието се подготвят от научен комитет на страната домакин. Те са от алгоритмичен характер, подобно на задачите от Международната олимпиада по информатика, и изискват от състезателите да създадат компютърни програми, които да реализират правилни и ефективни алгоритми. Учениците изпращат изходните кодове на програмите си чрез web-базирана проверяваща система. Решенията се проверяват от системата с комплект тестови данни, неизвестни на състезателите.

Организатор на Балканиадата по информатика е Министерството на образованието и науката (МОН), с научната подкрепа на университетски преподаватели, неправителствени и професионални организации. Програмата на Балканиадата по информатика, регламентът и подробности за участниците са публикувани на сайта: http://www.boi2015.uni-ruse.bg/

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама