Божидар Йотов: Излизаме на избори с една подмладена листа, все още сме отворени към партньорства

12:15, 30 юни 15 / Политика 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ние излизаме на изборите и нашата основна цел беше такава, да покажем на русенци една наистина нова листа, една нова визия на нашата партия. Постигнахме едно изключително добро подмладяване с качествен състав, какъвто винаги сме се старали да имаме, за да гарантираме, че ще участваме в управлението в полза изцяло на Русе и русенци". Това обобщение направи на пресконференция днес кандидатът за кмет на БСП Божидар Йотов след проведената в събота общинска конференция на партията. 

Йотов коментира, че партията не е имала проблеми с коалиционните партньори, що се отнася до кандидатурата за кмет, по-скоро са коментирани листите за общински съветници и участието в тях. Той изрази увереност, че БСП отново ще бъде заедно с партньорите си, независимо от някои позиции, които са били изразени през последните дни и седмици. 

След дълги дебати по време на общинската конференция е надделяло мнението, че лявото пространство трябва да се върне към своето историческо минало, и именно БСП да се върне към автентичното ляво, на което тя е носител. Кандидат-кметът заяви, че той винаги е бил привърженик на една широка коалиция и отхвърли обвиненията, че неговата кандидатура е признак на политическа надменност или високомерие, дори напротив - лявото пространство в България достатъчно се е деляло и вече е необходимо обединение. Йотов изрази надежда, че събитията няма да повлияят на коалиционните споразумения и вече се водят разговори, тъй като "коалиция" не означавало само обща листа, а това е многостранна форма на участие и в управлението, и в целия обществено-политически живот. "Оставяме една широко отворена врата за коалиционно партньорство във всичките му форми и проявления, и аз държа на това", заяви Йотов. 

Екатерина Заякова от своя страна коментира, че подмладяването в партията може да бъде още по-голямо, тъй като преференциите дават възможност на избирателите да припознаят по-младите кандидати в листата за предстоящите избори. В челото на листата все пак стоят младите представители на БСП, които вече са натрупали опит в предишния Общински съвет, това е оценка за тяхната работа и партията не трябва да пренебрегва натрупването на опит. Що се отнася до номинацията за кмет на Божидар Йотов, Заякова заяви, е било преценено, че е крайно време БСП да се идентифицира с чисто партийна кандидатура.

Иван Иванов също подкрепи кандидатурата на Йотов и напомни, че кметските избори са състезание между личности. Според него, не толкова коалиционната формула определя кметското състезание, колкото сравнението между качествата на отделните кандидати. Той не пропусна да отправи критика към настоящото управление на кмета Пламен Стоилов и напомни, че всички проекти, с които настоящият кмет ще се похвали, всъщност са започнати от предишния екип на Божидар Йотов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама