Втори неуспешен опит за конкурс за възстановяване на "Ислях хане" в Русе

15:54, 30 юни 15 25 547 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отново нито един кандидат не е закупил документи за обявения от Община Русе конкурс за реконструкция на сградата на Ислях хане, известна като Старата община, на ул. "Княжеска" 7. Това стана ясно днес от общинската комисия, която е натоварена с процедурата.

Конкурсът предвиждаше учредяване право на строеж върху имот - частна общинска собственост. Началната тръжна цена бе 407 хил.лв. без включени ДДС и други дължими данъци и такси. Цената бе запазена непроменена след първия конкурс, въпреки че единственият потенциален инвеститор заяви още в началото на годината, че подобна сума е непосилна за бизнеса му, и е твърде висока само за отдадено право на строеж. 

За Topnovini.bg директорът на общинска дирекция "Икономика и управление на собствеността" Нели Миткова коментира, че за обявяването на нов конкурс е необходимо да има решение на Общински съвет - Русе. Това обаче ще се случи в месеците след местните избори през есента, и новият конкурс ще бъде одобрен от новият Общински съвет. Дори и тогава цената най-вероятно няма да бъде променяна.  

Самият инвеститор, бизнесменът Иван Иванов, имаше идея да изгради наново представителната сграда "Ислях хане" от периода около 1870-та г. Тогава това на практика е била най-важната сграда с представителни функции в административния център на Дунавския вилайет, а в нея са се устройвали всички важни светски събития, дипломатически и кралски срещи, изнасяли са се театрални представления преди построяването на Доходното здание. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама