Архивите на инженерната общност у нас "проговориха" в Русенския университет

10:05, 01 юли 15 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на академичната общност на Русенския университет, на Регионалния исторически музей, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Териториалната организация на Научно-техническите съюзи, се събраха в Канев Център за представянето на съвместната книга на акад. Васил Сгурев и чл.-кор. Христо Белоев „Българското техническо дружество в архивните документи”.

Съставители и научни редактори на книгата са председателят на Отделението за инженерни науки към Българската академия на науките, акад. ст.н.с. I ст. Васил Сгурев, и ректорът на Русенския университет и председател на Съюза на учените в България – клон Русе, чл.-кор. проф. Христо Белоев.

В изданието са публикувани автентични архивни документи за Българското техническо дружество отпреди 130 години, като повечето от тях се показват за пръв път. Документите дават представа за това как, при какви обстоятелства и по какъв начин е възникнало техническото дружество, кои са били неговите активни участници, как са се изявявали те в сложните времена на духовно извисяване в следосвобожденска България.

През 2014 г. бе чествана 145-ата годишнина на Българската академия на науките, а през 2015 г. Федерацията на научно-техническите съюзи в България навърши 130 години от своето основаване. Началото на Федерацията е поставено през 1885 г. в град Русе със създаването на Първо българско техническо дружество, основоположник на организираното движение на инженерно-техническата общност у нас.

Чрез представянето на информацията в автентичния ѝ вид се поставя и една много по-значима цел – да се покажат условията, обективните обстоятелства и възрожденският дух, който е мобилизирал и движил интересите на нашите предшественици за развитие и прогрес. До наши дни са оцелели твърде интересни писмени материали, които дават достоверна информация за това важно историческо събитие, състояло се в Русе през 1885 г. – основаването на Българското техническо дружество, което поставя основите на две важни институции в България – техническа библиотека и музей на техниката. Дружеството създава първата научна техническа библиотека у нас с изричното насочване да се набавят книги на български, руски, немски, френски и английски езици.

Сред участниците в събитието по представяне на книгата „Българското техническо дружество в архивните документи” бяха акад. Минчо Хаджийски, инж. Генчо Иванов, председателят на ТО на НТС в Русе и зам.-председател на Федерацията на НТС, инж. Здравко Цанков, проф. Чавдар Дамянов от Университета по хранителни технологии в Пловдив и др.

Съставителите на книгата не пропуснаха да изкажат благодарност на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, и Държавния военноисторически архив – Велико Търново, за предоставените архивни документи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама