Каналджия, опитал да преведе нелегални емигранти през Дунав мост, отива в затвора

12:51, 01 юли 15 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Каналджия от турски произход, роден в Мюнхен, Германия, беше осъден в Русе. Мъжът е притежател и на турски паспорт, издаден през февруари тази година. Той работи като шофьор на тир за истанбулска фирма.

Заловен е на ГКПП „Дунав мост“, трасе „Изход“, на 8 април 2015 г. Причината да бъде задържан е опитът му да преведе през границата между България и Румъния осем нелегални емигранти.

Нито един от тях нямал редовни документи. Те се представили за граждани на Ирак и като повечето подобни на тях, идващи от района на действие на терористичаната групировка „Ислямска държава“, притежавали само фотокопия на иракски документи, но не и истински такива.

Също както в повечето подобни случаи не е изяснено, как мъжете са се сдобили с тези фотокопия, кои са собствениците на истинските документи и дали не са станали жертви на нарушителите на границата.

Това явно не притеснило българските власти, защото се оказало, че трима от тях имали документ за настаняване, издаден от Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, РПЦ – Харманли. Един пък притежавал дактилоскопен лист от система Eurodac, който е посочен в споразумението, което каналджията сключил с прокуратурата, като документ за самоличност.

Турският гражданин получил ефективна присъда от 1 година лишавае от свобода, която ще изтърпи при първоначален общ режим, в затворническо заведение от открит тип. Той ще трябва да плати и глоба от 1 000 лева. От присъдата му е приспаднато времето, през което е бил задържан. Мъжът е осъден да покрие и разноските по делото.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама