Община Русе ще кандидатства по проект за подкрепа на възрастни и хора с увреждания

14:27, 01 юли 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Русе ще кандидатства с проект по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05М9ОР001-2.002: „Независим живот" в рамките на Приоритетна ос 2: „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“, Инвестиционен приоритет 3: „Повишаване на достъпа до услуги, които са на достъпна цена, устойчиви и висококачествени, включително здравни и социални услуги от общ интерес“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-20120 г. Това става ясно от постъпила докладна записка, която ще бъде обсъдена и гласувана от Общински съвет - Русе по време на редовното заседание през юли.

Процедурата цели да създаде устойчив модел за подобряване качеството на живот и достъпа до услуги за социално включване в отговор на комплексните потребности, включително и здравни, на хора с увреждания и на хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване с цел на преодоляването на последиците социалното изключване и бедността. Реализирането на дейностите ще осигурят възможност за връщане на реалния пазар на труда на лицата, които полагат грижи за близките си с увреждания.

След приключване на проект „Помощ в дома“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. Община Русе осигури устойчивост на социалните услуги „Социален асистент” и „Домашен помощник” чрез създаденото по проекта „Звено за услуги в домашна среда“ към Домашен социален патронаж – Русе. Предоставяните услуги от 17 домашни помощника и 3 социални асистенти се ползват от 50 потребители. В бюджета на Община Русе са гласувани средства за предоставяне на услугите до 30 септември 2015 г. Операция „Независим живот" ще даде възможност за допълване и надграждане както на  операция „Помощ в дома“, така и на процедура „Нови алтернативи“, чрез прилагането на нов широкоспектърен подход за децентрализирано предоставяне на общинско ниво на почасови услуги за хора с увреждания и възрастни хора, които имат затруднения в обслужването си. 

Одобреният проект, ще се реализира в периода 2015-2017 г., с обща финансова рамка до 500 000 лв., в съответствие със защитените лимити на кандидатстващите общини. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама