Нарочна комисия да проверява за нередности обществените поръчки в Русе, предлага "войвода"

15:17, 01 юли 15 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Общински съвет - Русе е постъпило предложение от общинския съветник Стефан Бучаков (ВМРО), с което се предлага създаването на временна общинска комисия относно процедурите свързани със Закона за обществени поръчки, провеждани в Община Русе. Това става ясно от докладна записка, постъпила в местния парламент.

Комисията ще има за задачи да установи и анализира  нередностите и причините за породили ограничаването  на конкурентното начало, свързани с процедури по ЗОП, провеждани от Община Русе; да внесе за обсъждане  в ОбС-Русе становище  и препоръки на база  резултатите от проверката; при необходимост да изготви предложение за проект  за изменение и допълнение на нормативните актове на ОбС-Русе в тази насока. Срокът за действие на комисията ще бъде до 30 септември 2015 г.

"От началото на мандата на настоящия общински съвет и кмет на общината, в гражданите се създаде усещането за нередности при провеждането на обществени поръчки. През годините се забелязва тенденция за толериране на малък брой фирми от страна на общинската администрация, които печелят повечето от по-атрактивните обществени поръчки. Голяма част от общинските поръчки се провеждат само с един кандидат. Съществуват множество примери за това, като най-знаковите са обществените поръчки за ремонта на бул. „Тутракан”, ремонта на централната градска част ,  за пръскането срещу комари, за строежа на велосипедни алеи, както и за поддръжка на зелените площи в града, благодарение на която общинската фирма с над 100 години история „Паркстрой” беше игнорирана и в следствие на това общината генерира загуби, поради това че услугите на спечелилата фирма са по-некачествени и по-скъпи", се казва в мотивите към предложението.

То ще бъде разгледано в постоянните общински комисии, и ще бъде гласувано от Общински съвет по време на редовната сесия на 16 юли. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама