55-ите Мартенски музикални дни са най-успешните от години, отчита Община Русе

16:52, 01 юли 15 / Култура 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
55-тото издание на междуналодния фестивал „Мартенски музикални дни“, което се проведе през настоящата 2015 година, е най-успешното от години наред. Това е посочено в докладна записка, която ще бъде внесена на предстоящата юлска сесия на общинския съвет от зам.-кмета по икономика Даниела Шилкова. Документът е подготвен с цел приемане на отчета на фестивала от местния парламент.

В него е посочено още, че културното събитие се е радвало на огромен интерес от страна на публиката. Той пък е бил предизвикан не само от традиционно високия артистичен стандарт на фестивала, но и от добре балансирано разнообразие на програмите.

Като принос към успеха на фестивала е посочено първото издание на програмата за деца Мартенски музикални дни Джуниър, финансирана от фондация „Америка за България“. Форматът е привлякъл в концертните зали над 1300 деца и младежи от 3 до 18-годишна възраст, заедно с техните родители.

Десетките фестивални премиери превърнаха русенската фестивалната сцена в събитие от национален мащаб, е посочено още в докладната.

Годишнината на фестивала споделиха световноизвестни артисти. Привлечени от артистичното качество и реноме на МФ „Мартенски музикални дни“, в Русе направиха своя български дебют елитни имена от европейската и световна музикална сцена, сред които прочутият френски джаз цигулар Дидие Локууд, Жорди Савал – една от живите легенди на бароковата музика днес, големият френски клавесинист Пиер Антай, испанският майстор на бароковата китара Хавиер Диас-Латоре, Румънският национален оркестър, както и един от най-търсените баритони в света Матиас Гьорне.

Сред специалните гости на фестивала бяха и такива големи български и чужди артисти, като носителите на наградата «Грами» Юрий Башмет и световноизвестния насамбъл на Гидон Кремер «Кремерата Балтика», чийто солист беше Дидие Локууд, тъй като самият Кремер беше възпрепятстван и не дойде в Русе. Сред бележитите имена са още Венцеслав Николов, Минчо Минчев, Евгени Божанов, Пламена Мангова, Кристиян Мандял, Андреас Керн и Паул Цибис, симфоничният оркестър на Българското национално радио, Александър Земцов, ансамбъл «Музика Нова» с Драгомир Йосифов, Ваня Миланова и Мила Георгиева.

По случай 55-та годишнина на Русенското национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, фестивалът предостави сцена и на неговите възпитаници в рамките на проекта „Фестивален оркестър“ под диригентството на именития русенец Емил Табаков и солист Светлин Русев – проект, на който дължим блестящото откриване на фестивала тази година и в който взеха участие над 80 бивши и настоящи възпитаници на училището от цял свят.

Само преди месец МФ „Мартенски музикални дни“ получи знак за европейско качество по пилотния проект на Европейската комисия „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“.

55-тото издание не фестивала приключи изключително успешно и във финансово отношение като постигна най-добрия финансов резултат от последните 10 години със сериозно увеличение на приходите от външни източници с 12 868 лв.

В изпълнението на приходната част, при план на външните приходи от 174 000, е постигнат резултат от 186 868 лв., като делът им достига рекордната за последните години стойност от 49,5% от общата рамка на бюджета – резултат, който поставя фестивала сред най-успешните международни музикални практики в страната.

Като партньори, дарители и спонсори на фестивалното издание, бяха привлечени десетки фирми и организации, сред които фондация „Америка за България“, Посолствата на Австрия и Корея в България, Културното дружество „Офензихт“ от Австрия и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама