Електронна система за таксуване въвеждат в градския транспорт в Русе

16:55, 02 юли 15 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Общински съвет - Русе е внесена за разглеждане нова Наредба  №14 за  реда и условията за превоз на пътници и багаж с обществения транспорт на територията на общината. Основното нововъведение е Електронната система за таксуване на пътниците  и системата за  контрол и управление на обществения  транспорт, става ясно от предложението. 

С внедряване на системата ще се даде възможност за лесно прекачване на пътниците между отделните линии на обществения градски транспорт, независимо от оператора. Въвежда се електронен билет, който ще важи за пътуване в превозните средства на градския транспорт в рамките на 1 час. Цената на билета за еднократно пътуване, издаден от водача, се запазва.

Системата е базирана на безконтактни електронни карти. Пътуването ще се отчита от валидатори, разположени в средствата на градския транспорт, които при маркиране ще приспадат цената за едно пътуване. Всички превозни средства на масовия обществен транспорт ще бъдат оборудвани с валидиращи апарати, GPS и GPRS. За улеснение на гражданите ще бъдат инсталирани 10 устройства за зареждане на картите на възлови спирки, 15 броя устройства за зареждане на картите в големи търговски обекти и институции и на 60 устройства за зареждане на картите при търговците на дребно. В момента действат само 5 пункта за продажба на абонаментни карти.

Общината организира дейността на отдел Транспорт, като устойчива по проект: „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“, чрез създаването и функционирането на контролен център на бул. Скобелев 45. 

Електронната система е част от мащабния проект „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“,  по който Община Русе е бенефициент. Дейностите по реализацията на системата налага съществуващата правна уредба да бъде изменена. Промените са многобройни и съществени, което налага сега действащата Наредба №14 да бъде отменена и на нейно място да бъде приет нов нормативен акт, уреждащ тези обществени отношения, се казва в мотивите към предложението. 

Целите, които се поставят с приемането и прилагането на новата нормативна уредба са постигане на точност в изпълнението на разписанията, създаване на възможности за прекачване на пътниците за постигане на бързина при пътуванията и улесняване таксуването им чрез електронните превозни документи.

Пълният текст на докладната записка, както и на новата Наредба №14 можете да прочетете в прикачения документ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама