ВКС потвърди присъдата на Мария Димова за замяната на резиденция „Липник“ край Русе

17:53, 02 юли 15 / Политика 25 574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата на бившия областен управител на Русе Мария Димова. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Припомняме, Димова беше подведена под наказателна отговорност, след сигнал до прокуратурата от наследника й на губернаторския пост и сегашен кмет на община Русе Пламен Стоилов, относно замяната на резиденция „Липник“ за 5 гарсониери в новопостроения комплекс „Дунав“, който се намира на мястото на разрушената сладкарница на едноименния хотел. Имотът беше придобит от вече покойния бизнесмен Михаил Михов, по прякор Мишо Бирата, който получи резиденцията срещу апартаментите.

Решението на ВКС е от вчера, 1 юли. То потвърждава тригодишната условна присъда на Мария Димова, която е с 3 години изпитателен срок. В сила остава наложената й глоба от 647 600 лева, с които магистратите са сметнали, че е ощетена държавата в резултат на сделката.

По отношение на друга от подсъдимите – оценителката Радка Настева, на която Апелативният съд във Велико Търново беше наложил ефекивно наказание от 1 година, във ВКС са взели друго решение. Тя е изменена в условна, с 3 години изпитателен срок.

По делото бяха съдени още 5 души от екипа на Мария Димова, които получиха пробация при разглеждането на делото на втора инстанция. Техните присъди също са потвърдени от ВКС.

Първоинстанционният съд по делото е Русенският окръжен, който през ноември 2012 година оправда всички подсъдими по всички повдигнати им обвинениея.

Същото се случи и при попадането му в Апелативния съд във Велико Търново, което стана след протест на Окръжната прокуратура в Русе. При последващ протест пред ВКС, той върна делото за ново раглеждане от друг състав на Апелативния съд в старата столица, който реши, че обвиняемите са виновни.

Междувременно, след смъртта на Михаил Михов, резиденция „Липник“ беше обявена за публична продан и закупена от частна фирма, с идеята там да бъде създаден луксозен старчески дом. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама