Липсва информация и ясна регламентация за публично-частните партньорства у нас, сочи проучване

19:58, 02 юли 15 / Политика 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В общинските администрации се наблюдава относително добра информираност за публично-частното партньорство, въпреки че в близо 80% от тях то не се осъществява. Преобладава и мнението, че държавата не е направила необходимото за по-ясно регламентиране на публично-частните партньорства.

Това сочи проучване, представено днес от Клъстер за развитие на публично-частното партньорство в България в Русе. Освен представители на инициаторите, домакините от Общината и журналисти, липсваха други, въпреки заявката за присъствие на местния бизнес.

В тази връзка от Клъстера отчетоха, че проучването сред бизнеса сочи именно, че в тяхната среда липсва достатъчно информация за възможностите за публично-частно партньорство.

Въпреки това все пак и бизнеса е на мнение, че е необходма промяна в законодателството за улесняване на подобни инициативи.

Клъстерът за развитие на публично-частното партньорство в България е създаден, за да предоставя информация, обучения и подкрепа за публичния и частния сектор с цел утвърждаване на публично-частните партньорства като основен инструмент за привличане на инвестиции и постигане на растеж на икономиката. Всички изводи, препоръки и коментари от проведените събития, първото от които бе в Русе, ще бъдат комуникирани с Министерски съвет във връзка с подготовката на промени в нормативната уредба за ПЧП у нас.

В тази връзка бе отчетено, че вече са проведени срещи с юристи и с вицепремиера Томислав Дончев, за обсъждане на евентуални промени, които да насърчат развитието на публично-частните партньорства и използването им като инструмент при реализизация на подходящи за целта проекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама