ВАС потвърди санкция на стопаните на "Автогара Юг" в Русе

15:40, 03 юли 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд (ВАС) потвърди окончателно решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което се налагат имуществени санкции в общ размер на 35 361 лв. на „Транском Автогара“ ЕООД и „Галис автогара“ ООД.

Магистратите са отчели, че двете фирми са извършили в различни периоди от време експлоатативна злоупотреба с господстващо положение на територията на "Автогара Юг" в Русе.

Установената злоупотреба се изразява в определяне на модел на ценообразуване на услугата „предоставяне на сектор“, чрез който може да се предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара за услугата „автобусен междуградски транспорт“ и да се засегнат интересите на потребителите.

"Транском Автогара" ЕООД и "Галис Автогара" ООД стопанисват "Автогара Юг" в Русе и прилагат модел на ценообразуване, при който автобусните превозвачи заплащат цена на услугата „предоставяне на сектор“ в зависимост от дължината на утвърдения маршрут, по който оперират. По този начин автогарата прилага различни условия за един и същи вид договори, отнасящи се за един и същи вид услуги, по отношение на своите търговски партньори, при което ги поставя в неравноправно положение като конкуренти на пазара на превозните услуги.

ВАС изцяло споделя констатациите и изводите на КЗК, че това поведение представлява злоупотреба с господстващо положение. Според съда антиконкурентният ефект от поведението на двете господстващи предприятия настъпва спрямо ползвателите на автогаровото съоръжение, тъй като необоснованите цени са дискриминационни спрямо превозвачите на далечни разстояния и облагодетелстващи превозвачите на по-къси разстояния като конкуренти при ползването на една и съща.

Всяко физическо или юридическо лице, на което са причинени вреди в резултат на установеното нарушение, има право на обезщетение, а влязлото в сила решение на ВАС има обвързваща сила за гражданския съд, пред който е предявен искът за обезщетение по реда на ГПК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама