Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева чу проблемите на русенския бизнес

15:46, 03 юли 15 / Политика 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова инициатива на Министерството на икономиката, свързана със срещи с бизнеса по места, започна днес от Русе. Градът е избран, защото тук е имало добра индустрия и добра наука, заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която е в дунавския град по повод изслушването на предприемачите.

Идеята е екипът на Министерството на икономиката да намери решение на място на поставените проблеми, а за тези, за които е невъзможно, да бъдат представени пред правителството, чийто основен приоритет е подобряването на бизнес-средата, каза Везиева. Тя припомни, че целият програмен период до 2020 година е свързан с развитието на регионите, поради което срещите са регионални.

Най-големият проблем на бизнеса са административните тежести, породени от различни нормативни актове, заради което е направена оценка на 32 такива и са предложени на министерствата да отпаднат или да бъдат променени, зяви още Везиева.

Това беше изтъкнато като проблем и от Красимир Ениманев от Русенската стопанска камара. Той посочи като такъв и нуждата на бизнеса от възможно по-бързо уволняване на работници заради некомпетентност или непригодност. „Ние сме капиталистически свят и никой в капиталистическия свят няма желание да прави социална политика. Мениджърите и частния бизнес правят печалби“, каза той и подчерта, че правенето на печалби почива върху няколко фундамента, един от които е минималното заплащане на труда, с цел повишаване стандарта на живот на бизнеса. По-късно той заяви, че работодателите носят на гърба си работниците. По този повод Даниела Везиева каза, че в последно време са направени няколко промени в Кодекса на труда, улесняващи това отношение към хората.

Ениманев постави въпроса и че бизнесът трябва да се изнесе от градовете, както е на Запад, за което трябва да се създаде подходяща инфраструктура.

Не беше споменато обаче, че доскоро Русе имаше две промишлени зони, плътно заети от работещи предприятия с продажби и добро име по целия свят, които бяха унищожени в годините на прехода. В този смисъл университетски преподавател припомни, че в близкото минало Русе е бил отражение на цялата българска индустрия, която беше силно развита, тук е имало предприятия от всеки един сектор, а сега само шивашките фирми „измиват очите“ на региона и то донякъде.

Като друг проблем пред бизнеса, министър Везиева изтъкна липсата на специалисти и припомни инициативата на правителството за издаване на синя карта на такива от чужбина, които да бъдат наети от българските бизнесмени, неможещи да намерят съответните кадри в България.

Относно това Красимир Ениманев посочи, че такива специалисти идват от Украйна например, както и от други страни извън Европейския съюз, но не искат да работят при българските условия, а използват страната като трамплин за други, по-богати държави от ЕС. За да задържат тези кадри, беше предложено синята карта да важи само за територията на България.

Бяха чути и гласове обаче, които отбелязаха, че липсата на специалисти се дължи на ниското заплащане и робските условия, при които хората биват държани. Това е причина те да търсят реализация в чужбина, включително и в съседните държави, където получават адекватно отношение и заплащане на висококвалифицирания си труд.

Други мнения, които се чуха в залата, изказаха притеснения, че това води до липса на пазар в България, поради което печелят само непазарни субекти, а това ще доведе страната ни до по-тежко положение, отколкото е Гърция в момента и времето дотогава не е далечно.

Сред останалите проблеми, които бяха разисквани по време на срещата, са тревогите на бизнеса относно увеличаването на цените на тока. Това разгорещи разговора и постави зам.-министъра в ситуация, да не може да отговори на някои въпрпоси, което обясни с факта, че енергетиката не е в ресора на икономическото министерство. Този отговор предизвика гнева на някои от присъстващите, които обвиниха настоящото и предходното правителство на ГЕРБ, както и министерските съвети, които са били доминирани от БСП, за настоящата ситуация в енергетиката.

Беше изтъкнато, че свободният пазар на електроенергия, към който ще се премине от началото на 2016 г., няма да реши проблема, защото това ще намали разходите за производство с не повече от 3% и то в най-добрия случай, казаха запознати с проблема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама