Узаконяването на международния бул. "България" в Русе няма да е скоро

17:36, 03 юли 15 / Политика 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На този етап не виждам обозрима възможност русенският булевард "България" да получи документи за собственост и разрешение за ползване. Това заяви днес в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Междувременно този булевард продължава да е част от европейското трасе Е-85 и да поема основния трафик от София и южната граница на България към Румъния. Във връзка със стартиралия ремонт на румънската страна на Дунав мост 1 задръстванията по него са ежедневие. Това не е намалило и катастрофите. Само за последния месец по това трасе - шофьор с над 2 промила се натресе с БМВ на "Мазда", трима пострадаха при сблъсък между два мотора, 23-годишен младеж бе настанен в интензивното отделение на русенската болница с опасност за живота след инцидент по булевард "България", а вчера сутринта за броени часове се случиха няколко катастрофи, които се разминаха без сериозни последствия.

В средата на 2006 г. инвестиционният проект за ремонта и възстановяването на бул. "България" стана част от Лот 8 на програма "Транзитни пътища ІV", съфинансирана от Европейската инвестиционна банка с обща договорна стойност от над 19.6 млн. лв. Ремонтът на съоръжението обаче така и не приключи официално, а изпълнителят "Холдинг Пътища" фалира. Въпреки това, то бе въведено в експлоатация с официално предизборно откриване през 2009 г. от водача на листата на "Коалиция за България" Меглена Плугчиева и тогавашния кмет на Русе Божидар Йотов. Булевардът е с по две трилентови платна. Първото е с дължина 7.2 км, а другото – 6.64 км.

Това припомни и министър Павлова днес.

"Ремонтът на булевард "България" бе финансиран по Лот 8 от програмата за транзитни пътища. Не може да бъде издаден документ за собственост и за ползване, поради това че фирмата фалира. Няма как да дадем тези документи от Агенция "Пътна инфраструктура". Работим с юристите, тъй като и проектът е по правилата на Европейска инвестиционна банка и са доста сложни процедурите. На този етап не виждам обозрима възможност това да се случи скоро", коментира пред медиите в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама