12 нови транспортни връзки в Долен Дунав иска администрация и бизнес от България и Румъния

18:08, 03 юли 15 / Политика 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конференция с областните управители и кметовете от регионите по долното течение на река Дунав от България и Румъния се проведе днес в Гюргево. Инициативата бе свързана с представянето на „Транспортни връзки по р. Дунав” – Изграждане на транспортна инфраструктура по Долен Дунав. Сред официалните лица на събитието бе и заместник областният управител на Русе Станимир Станчев, информираха от Областна администрация - Русе.

На срещата представителите на местната власт са били категорични, че съществуващите шест транспортни връзки в разстояние на 931 км. в Долен Дунав са крайно недостатъчни.

Това означава, че средно на 155 км разстояние има една транспортна връзка в същия участък. Изграждането на презгранични взаимоотношения и дейности в областта на икономиката, туризма, културата и обединяването на хората по поречието на Долен Дунав са почти невъзможни. В горната част на реката, както и по всички останали европейски реки, няма подобни, крайно незадоволителни обстоятелства и условия за развитие.

Участниците в тази конференция оформиха искане към правителствата на Република България и Република Румъния – както от името на своите общини, така и от името на много фирми и неправителствени организации подкрепящи инициативата – да бъде създадена необходимата правна рамка, която да промени настоящата критична ситуация във възможно най-кратък срок.

Това трябва да бъде свързано с едновременното изграждане на 12 транспортни връзки, което да намали средното разстояние за преминаване на река Дунав по долното й поречие от 155 км на 51 км. По този начин следва да бъде драстично променена настоящата ситуация. Подобрената инфраструктура ще подпомогне приблизително десет милиона души, живеещи по Долен Дунав, които ще подобрят значително своите условия на живот не само чрез финансиране от програми за подпомагане, но и чрез собствени усилия през следващите 10 до 15 години.

От страна на Областна администрация – Русе, заместник областният управител Станимир Станчев е подчертал, че доброто взаимодействие и установените контакти между Русе и Гюргево са пример за подражание. Той е заявил, че областната управа подкрепя инициативата за изграждането на 12 транспортни връзки между двете държави.

„Живеем във време в което трябва да се преодоляват преградите. С ресурса с който разполага Областна администрация – Русе имате русенското лоби за постигането на тази инициатива. Надявам се, че след 5 години ще мога да мина през новия мост между Русе и Гюргево. Вярвам, че изграждането на транспортна инфраструктура по Долен Дунав ще повлияе изключително благоприятно върху добруването между нашите народи", е казал още Станимир Станчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама