ЦИК: Няма да се издават удостоверения за гласуване на друго място за предстоящите избори

16:42, 06 юли 15 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Трябва да отбележим нещо важно за тези избори, и това е че удостоверения за гласуване на друго място няма да се издават. Конкретно за Русе това ще засегне студентите и учениците, които ще трябва да гласуват по настоящ или постоянен адрес. При нужда, те ще имат право на един неприсъствен ден непосредствено преди датата на избора". Това коментираха на пресконференция днес в Русе представители на Централната избирателна комисия, които вече стартираха информационната кампания за предстоящите местни избори през октомври. 

На срещата в Русе присъстваха зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева, заедно с членовете Георги Баханов и Йорданка Ганчева. Инициативата бе водена от зам.-областният управител Явор Янчев. 

Основен акцент в кампанията на този етап е дефиницията за уседналост, обясниха експертите. За български граждани това означава да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Република България, и поне един от тях да е в населеното място на територията на съответната община към дата 6 месеца преди датата на провеждане на изборите. Ако някой би желал да гласува по настоящ адрес, това може да стане само ако е вписан в избирателния списък, а това става след подаване на заявление (Приложение 12) към съответната общинска администрация по настоящ адрес. 

Мусорлиева коментира, че на този етап вероятни процедурата по приемане и предаване на изборните протоколи ще остане същата, тъй като не са предвидени промени в Избирателния кодекс. Въпреки това тя увери, че Комисията ще направи всичко възможно да информира всички участници в процеса за процедурите, за да се избегнат проблеми от предходни избори. Ще бъде направена и пълна проверка на техниката в изборните секции, за да може навреме да бъдат подменени повредените машини, и да бъдат попълнени липсващите консумативи. Ще бъде обърнато особено внимание и на логистиката по време на изборния ден, тъй като тя ще е особено важна на предстоящите избори, особено ако те бъдат съчетани с референдум. 

На срещата присъстваха и граждани, които също се включиха с въпроси към представителите на ЦИК. Те се концентрираха предимно върху уточнения върху дефинициите за уседналост, право на глас и право на избор. Бе повдигнат и въпросът с "плакатната война", която се води на почти всички избори в Русе. На това обаче бе отговорено, че ЦИК няма необходимите правомощия да се намесва в толкова конкретни случаи, и призова за по-голяма гражданска инициатива в справянето с подобни нередности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама