Електрически автобус тръгва тестово по русенските улици от есента

17:53, 07 юли 15 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един електрически автобус ще започне да изпълнява тестово една от линиите на градския транспорт в Русе от есента на тази година. При добро стечение на обстоятелствата е възможно авангардните возила да станат част от градския транспорт в града още от следващата година. Това коментираха за Topnovini.bg от Клъстер "Инвеститори в Зарядна Инфраструктура и Електрически Превозни Средства", които са днес в Русе като част от информационна кампания за електромобилността в България. 

От клъстера съобщиха, че е проведена среща с кмета Пламен Стоилов, направено е предложение да се провери по-сериозно ефекта от подобен вид транспорт, и в тази връзка да се пусне редовна автобусна линия с електрически автобус. Предвижда се идеята да бъде реализирана не само в Русе, но и в повечето големи градове от страната, като тестовият период ще е от 1 до 3 месеца. Коментирано бе, че конкретно за Русе тестовете са особено удачни, тъй като така или иначе вече се разработва нова транспортна схема, която е свързана с нови технологии, които предстои да бъдат въведени. 

Експертите изразиха увереност, че резултатите от тестовете ще бъдат положителни и в полза на гражданите, както и на самата Община. Основните причини са ясни - нулево замърсяване, в пъти по-ниска стойност на обслужване и експлоатация. От клъстера се надяват, че скоро в българските градове ще могат да тръгнат много такива автобуси, тъй като се предвиждат много стимули по европейски програми, особено предвид факта, че новия програмен период тепърва ще стартира. При една добре разработена транспортна схема в един град, подобни автобуси ще се впишат много добре и ще бъдат финансирани с европейски средства.

Клъстер „Инвеститори в Зарядна Инфраструктура и Електрически Превозни Средства“ е неправителствена организация, която подпомага цялостния процес на електромобилността в България. Днес те са в Русе в рамките на проект, изпълняван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013. От 13 до 18 часа на площад „Свобода“ жители и гости на Русе можеха да се видят електромобили и да се запознаят с ползите на електрическия транспорт. 

Статистиката сочи, че в края на миналата година в България  има регистрирани 497 електрически и 1031 хибридни превозни средства, а зарядни станции са 24.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама