Експлоатират деца за просия в Русе

08:53, 25 юли 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На случай на експлоатация на дете за просия се натъкна репортер на Topnovini.bg в идеалния център на Русе. В района на градските Хали дете на не повече от 10 години обикаля летните градини на заведенията по улица „Александровска“, като проси пари от от клиентите им.

То повтаря заучени фрази, че е гладно, въпреки че изглежда добре гледано. Ако някой наивен човек се поддаде на нахалното, настоятелно натякване и му даде пари, то веднага отива до възрастна циганка, стояща в страни от „ловното поле“ и й дава изпросеното.

Щом към нея беше насочен фотоапарат на медията, жената светкавично избяга, като остави детото съвсем само, а то продължи да проси от клиентите.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР обясниха, че с просещите се занимават не те, а Специализираното общинско звено за контрол, охрана, обществен ред и сигурност (СЗ КООРС).

От общинската пресслужба отговориха на запиване на Topnovini.bg, че задълженията на СЗ „КООРС“ са свързани с контрол по изпълнение на наредбите на общинския съвет, в които няма текстове, свързани с проблема.

От там уточниха, че законите, които се занимават с просещи малолетни, са Наказателният кодекс, Законът за закрила на детето, Законът за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, както и Правилникът за организацията и работата на домовете за временно настаняване на малолетни и непълнолетни.

Политиката по закрилата на детето пък е държавна такава и задълженията по нейното прилагане са определени в Закона за закрила на детето, уточинаха от местната власт, като допълниха, че нормативният акт задължава МВР да се занимава със закрилата на децата на обществени места.

Други органи с представителност на местно ниво по въпроса, са отделите „Закрила на детето“, „Социално подпомагане“ и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, които биха могли да се самосезират и да защитят детето, станало жертва на експлоатация за просия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама