Енергетиците блокираха за кратко Дунав мост (видео + снимки)

11:53, 27 юли 15 / Политика 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Енергетиците от "Топлофикация Русе" организираха днес шествие от предприятието до кръговото кръстовище в района на ГКПП Дунав мост, където движението бе блокирано за кратко.

Ефективните протести на служителите на "Топлофикация Русе" ЕАД са насочени срещу задължителната ежемесечна вноска от производителите на електрическа енергия в размер на 5 % от приходите от продажба във фонд за компенсиране финансовия дефицит на НЕК. Тя е част от Законопроект за изменение и допълнение на закона за енергетиката.

"Искаме отмяна на предвидените в закона за изменение и допълнение на закона за енергетиката промени, касаещи създаване на фонд "Сигурност на електроенергийната система", както и запазване на работните места на работещите в дружеството и в сектор енергетика и редовно получаване на пълните трудови възнаграждения", заявиха от инициативния комитет за провеждане на протест към "Топлофикация Русе" с председател Любомир Керимов.

Синдикалните лидери в компанията вече изразиха притесненията си, че това е рекет, който обрича предприятието на съкращения и дори фалит. Те организираха мълчалив протест на 22 юли в двора на предприятието. Утре, 28 юли, те отново ще проведат шествие до Дунав мост в обедните часове.

"Настояваме, ако не за отмяна, то поне за мораториум върху тези промени, поне за една година. Да може да се преразгледат и обмислят по-добре. Ако не ни чуят днес и утре, ще отидем през Министерството на енергетиката. Има реална заплаха всичко това да се отрази на заплатите ни, защото дружеството няма откъде другаде да отреже и заплатите ни може да намалеят с 30%", заяви Керимов днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама