Младежи с увреждания споделиха опит за по-добро обучение в Русе

15:40, 27 юли 15 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Участниците в клуб „Различни и равни“ на Русенския университет споделиха опита си при обучението на млади хора в България, съобщават от учебното заведение. Те бяха активни участници в международна конференция и кръгла маса, проведени в Русе.

Второкурсникът от специалността „Социална педагогика“ Георги Гаев бе сред лекторите на Петата международна научно-практическа конференция, проведена съвместно от Катедра „Педагогика, психология и история“ на Русенския университет и СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. Темата бе „Мотивация и интереси към ученето“, а докладът на Георги, подготвен в съавторство с гл. ас. д-р Юлия Дончева, е засегнал темата за стоперите пред младите хора с увреждания при реализацията им в системата на образованието. В дискусията по време на форума Георги отговори на въпросите на участниците, като защити тезата, че освен видимите бариери пред младежите с увреждания – архитектурна среда и неадаптиран учебен материал, съществуват стереотипи и предразсъдъци, които затрудняват пълноценното им участие в образователната система. Докладите от събитието можете да прочетете в сайта на конференцията.

В края на миналата седмица представители на клуб „Различни и равни“ са се включили и в кръгла маса за проблемите на младите хора на тема „10 причини да живеем и работим в България”, която се проведе в Гранд хотел „Рига“. Студентката по ерготерапия Елвин Хюсеинова и Георги Гаев са говорили за трудностите, които срещат при реализацията си, за образованието и за социалните контакти, които имат младежите. Засегнати са били и въпросите за трудното намиране на работа, както и за стигматизирането на хората с увреждания. Дадени са били и примери за добри практики, свързани с реализацията младите хора, както от нашата страна, така и от чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама