Веселинов: Правителството ще носи отговорност при ново увеличение на цените на тока

10:37, 28 юли 15 / Политика 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Като гръм от ясно небе ми дойдоха вечерните новинарски емисии, в които като даденост се коментираше новото увеличение. Представители на ВЕИ-та, ЕРП-та и американските ТЕЦ дори настоявали това да се случи незабавно за да се „спаси енергийната система“. Абсолютна наглост! Тези, които доведоха НЕК до фалит, а реализират печалби от над 40% се загрижили за стабилността му!".

Това сподели тази сутрин в профила си в социалната мрежа фейсбук народният представител от 19-ти МИР-Русе от "Патриотичен фронт" и председател на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на КЕВР Искрен Веселинов.

Той отново припомни, че преди повече от два месеца от "Патриотичен фронт" поискаха незабавни мерки за реформи в енергетиката, които да предотвратят ръста на цените, но всичко се е върнало на "кота нула".

Той е категоричен, че въпреки редукцията с "някое и друго процентче", ценовият шок ще е двуцифрен, отговорност за което носи правителството.

"Правителството чрез самия премиер пое инициативата и поиска парламентарна подкрепа за крути мерки, подкрепихме го. Между първо и второ четене мерките изведнъж омекнаха - отпадна възможността да се изискат със задна дата неправомерните облаги на ВЕИ-централите, отпадна дори редукцията на цената за тези, които са надписали инвестициите си. Останаха 5-те процента такса за производителите, но моето предложение да бъдат обложени и ЕРП-тата и износителите срещна упорита съпротива, въпреки че рентабилността им е много по-висока. Нещо повече, уж щяхме да затваряме вратата пред нови разходи, а се появи лобисткия текст в полза на ВЕИ-тата с биомаса, прокаран от ГЕРБ. Знаем, че депутатите на тази партия са твърде дисциплинирани, за да го приемем за тяхна инициатива. И не е важно дали става дума за проекти близки /естествено/ до ДПС, а колко десетки милиона ще струват, защото няма да ги плащат с партийната субсидия на ГЕРБ, а с парите на хората и бизнеса. Оценката от цялото правителствено шоу „борба срещу повишаване цените на тока“ е слаб! Тези, които преяждаха с чер хайвер, ще продължат да го правят, тези които трябва да им платят лукса, ще продължат да гладуват за да си платят сметката за тока", коментира още народният представител.

В тази връзка той заявява, че обмисля да покани в парламентарната комисия, която ръководи, шефа на КЕВР и министър Петкова и да поиска конкретни обяснения защо удължения период от 1 месец се е оказа абсолютно недостатъчен за - получаване на обективни данни за възможните икономии в държавните дружества, като според него резерви съществуват в разходите на всички дружества на БЕХ и те трябва да се анализират и редуцират, в това число и на „Мини Марица изток“.

Той коментира и че все още няма резултати за одитите на АДФИ на фотоволтаичните централи, като липсва и нов задълбочен одит на всички дружествата на БЕХ за определяне на резервите, които по косвени анализи на експерти са значителни и могат да се постигнат чрез съкращаване на разходите.

В следствие на това Искрен Веселинов заяви, че ще предложи на колегите си от парламентарната група на "Патриотичен фронт" да се настоява за нова промяна в Закона за енергетика, която да регламентира удължаване на срока за ценовото решение на КЕВР до 1 януари 2016 г., който да съвпадне със старта на либерализацията на пазара.

Освен това ще се предложи с решение на НС да се задължи Министерство на енергетиката да разработи и представи за обществено обсъждане в срок до 30 септември 2 документа - Програма от действия и реални реформи в сектор енергетика за постигане на икономики във всички технолгични етапи, вкл. въгледобив, електроизводство, пренос и разпределение и Структура и устройствен правилник на Фонда "Стабилност на енергийната система", в който да бъдат набрани средства основно от външни за енергетиката източници.

Също така според Веселинов е нужен и нов етап на предоговаряне на всички дългосрочни договори за изкупуване на енергията или тяхното прекратяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама