Проект насърчава автори да продължат творчеството на русенския нобелов лауреат Елиас Канети

12:31, 28 юли 15 / Култура 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Русе бе представен проект "Да продължим да пишем 'Слуховидеца' на Елиас Канети", което има за цел да насърчи автори да се включат със свои собствени творби в отбелязването на 110 годишнината на нобеловия лауреат. 

Инициативата бе представена от Анастасия Новикова и председателят на дружеството проф. Пенка Ангелова. Основна цел на проекта е да популяризира творчеството на Елиас Канети, като от друга страна мотивира авторите към креативно литературно писане. Като вдъхновение организаторите са използвали сборникът с творби на Канети "Слуховидецът", в която авторът е описал по нетрадиционен начин 50 характера. Сред тях са Кралевещата (Die Königskünderin), Имеблизецът (Der Namenlecker), Славоизпитателят (Der Ruhmprüfer), Злорадосвежият (Der Schadenfrische) и други. 

„Слуховидецът“ от своя страна е превод на рядка немска дума, която Елиас Канети използва, за да назове един особен характер - човек, който е чул определено събитие, без да го е видял. Самият Канети попълва своята колекция от характери през целия си живот.

Авторите са поканени да измислят свой собствен характер, и да го опишат по модела, който Канети е използвал. Творбите ще бъдат събирани в продължение на една година, след което международното дружество има амбицията да издаде сборник с всички кратки разкази. Проектът е бил представен и на дъщерята на Канети - Йохана, която е дала своята благословия и е пожелала успех на амбициозното начинание.

Освен това в рамките на проекта международно дружество "Елиас Канети" организира и уъркшопи по креативно писане: Да продължим да пишем „Слуховидеца“ на Елиас Канети в България, Германия и Австрия. Резултатите от тях също ще бъдат публикувани на сайта на проекта. След Русе подобни уъркшопи ще се проведат в Пловдив и Велико Търново. 

Повече информация за проекта можете да получите от официалния му сайт eliascanettiprojekt.org, където са публикувани някои от характерописите на Канети, и където авторите могат да предлагат свои собствени характери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама