Ценни археологически находки откриха при разкопки в крепостта Сексагинта Приста в Русе

13:03, 28 юли 15 / Любопитно 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През месец юли бе проучен нов отсек от югоизточната крепостна стена на Сексагинта Приста, изградена през 4 век сл. Хр, съобщават от Регионалния исторически музей в Русе, който ръководи разкопките. Стената е с дължина от 20 метра, а на места е с височина от над седем метра. 

Поради силната денивелация крепостната стена се е показала под съществуващия терен, след намесата на археолозите. В процеса на работа са открити монети и керамика от периода 4 – 11 век сл. Хр. Общо откритите към момента монети са над 300 броя.

Керамична глава на Дионис е сред находките, които са впечатляващи. Открита е керамика от 10-11 век – това е времето на ранносредновековното българско селище, а от османския период има изобилие на фини стъклени съдове, внос от западноевропейските страни. Преди време, в други части на Сексагинта Приста бяха открити бутилки с надпис „Cognac“ – коняк, както и бутилки от Бордо, съдове за емфие, порцелан от Великобритания.  

Археологическото проучване се осъществи в частен имот, което в Русе се случва за пръв път, коментира археологическият екип. Собствениците са подписали договор за проучване с музея, а екипът на Върбин Върбанов е извършил самите разкопки. Комисия, изпратена от Министерството на културата, е регистрирала финала на проучването и в близките дни ще се произнесе по съдбата на културната ценност – крепостната стена на Сексагинта Приста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама