Силно задимяване стресна русенци, източникът се оказа от Румъния (обновена)

15:36, 28 юли 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гъст дим и миризма на изгоряло стресна русенци в следобедните часове. Задимяването първоначално бе особено силно в района на Западна промишлена зона.

За Topnovini.bg началникът на пожарната в града комисар Димитър Павлов коментира, че на дежурните телефони са получени множество сигнали за задимяване, но нито един за пожар. Все още не може да се установи къде точно е източникът, като Павлов предлоложи че не е изключено да е от инцидент в съседна Румъния. 

По-късно през деня от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Русе излязоха със съобщение, което потвърди именно този сценарий. Инспекцията съобщава, че конкретната причина е запалване на стърнища след жътва на територията на Република Румъния, и това е можело да се види от високите сгради в града.

Посоката на вятъра е запад-югозапад, което позволява раснясянето на миризмите.  Данните от Автоматичната измервателна станция (АИС) „Възраждане“ в  Русе са отчели повишени стойности  по показател серен диоксид в периода 13-15 часа, но няма превишения на пределно допустимите концентрации. Неприятните миризми създават усещане за доскомфорт, но не представляват опасност за човешкото здраве, се казва още в съобщението.

Съгласно националното екологично законодателство, изгарянето на следжътвени остатъци, е нарушение на рамковия Закон за опазване на околната среда и специализираните  Закон за почвите  и Закон за опазване на земеделските земи, напомня Инспекцията. Подобни палежи водят до унищожаване на хумусния слой, на полезни макро и микрооргранизми и нарушаване структурата на почвата.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама