Свързван с вицепремиер и бивш министър подготвя проекти за Община Русе по нова програма, реконструират по нея емблематична сграда

21:54, 29 юли 15 / Политика 25 1694 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фирма на човек, свързван с вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и бившия министър на околната среда и водите Нона Караджова, ще подготвя русенските проекти по новата програма за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, научи Topnovini.bg.

Министерски съвет одобри днес проект на Меморандум за изпълнение - договорености между държавите-членки, участващи в Програмата "ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България". Това съобщиха от правителствената пресслужба днес с уточнението, че Меморандумът ще бъде сключен с оглед успешното стартиране и изпълнение на програмата.

Тя е одобрена с Решение на Европейската комисия от 12 февруари т.г. и ще функционира чрез шест приоритетни оси.

Общият бюджет на програмата е в размер на 258 504 125 евро, от които 85 % се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), 13 % - публични средства от държавните бюджети на двете страни и 2 % - съфинасиране от страна на бенефициентите. Делът на Република България към формирането на общия размер на средствата от ЕФРР по програмата е 60 018 103 евро, което представлява приблизително 27,82%.

Двете държави-членки поемат ангажимент да предоставят съфинансиране, необходимо за изпълнението на програмата.

Проверка на Topnovini.bg установи, че Община Русе вече е избрала изпълнител за извършване на проучвания и оценки и разработване на технически задания и технически спецификации в изпълнение на новата програма "Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г."

Според протокола на комисията по избор, офертата на единия кандидат не е допусната до оценяване и не подлежи на класиране, поради съществени липси в документацията, сред които списък с ключови експерти и методология за изпълнение на поръчката. Касае се за "Премиер груп - Пи Ар енд адвертайзинг" ЕООД с управител и едноличен собственик на капитала от 10 лв., върху който има запор, Нина Неделинова Николова.

За сметка на това за изпълнител на петте обособени позиции е одобрен другият кандидат. Това е фирмата "Юропиън дивелъпмънт консултинг" ЕООД, с която вече е сключен и договор.

Тя трябва да извърши проучвания и оценки и да разработи технически задания и технически спецификации за разработване на проектите "Добре развита транспортна система в Еврорегион Русе-Гюргево за по-добра свързаност с трансевропейската транспортна мрежа TEN-T", "Развитие на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе-Гюргево с Паневропейски транспортен коридор №7", "Реконструкция и експониране на емблематични културни обекти с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе – Гюргево", "Валоризация на общото местно и европейско нематериално културно наследство чрез интерактивен музей" и "Създаване на общ център и база данни за управление на риска и територията по река Дунав".

За целта дружеството ще получи по 15 816 лв. с ДДС за всяка от петте разработки, което е и максимално допустимата стойност по обявената от Община Русе публична покана.

Справка в Търговския регистър сочи, че към днешна дата управител и едноличен собственик на капитала на "Юропиън дивелъпмънт консултинг" ЕООД е Андрей Горанов Горанов. Неговото име е свързано с придобилия гласност в медиите "Клуб Дондуков 53". В него според разследвания на "Биволъ" има лица, свързани с бившия министър на околната среда и водите Нона Караджова, които печелят обществени поръчки за милиони, като случаят стигна дори до ОЛАФ.

Наред с това в същия сайт Горанов е сочен и за близък приятел на настоящия вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Междувременно фондация "Европа", която се прочу като поръчител на проучвания на "Барометър България" с притеснителни данни и тенденции за Русе, се похали на страницата си в социалната мрежа фейсбук, че "разработва проект на стойност 5 000 000 евро по програмата "Interreg - Трансгранично сътрудничество България - Румъния". "Финансирането е 98% Европейски средства, с които ще бъде създаден един от 3-те водещи нумизматични музеи в Европа, и реставрирана старата музикална гимназия в Русе", споделят още от фондацията.

Близо 30 години емблематичната сграда, която е паметник на културата с национално значение, пустее и ежедневно се руши. През 2007 г., когато областен управител на Русе бе Мария Димова, тя бе закупена от фондация "Братя Бобокови". В нея трябваше да бъде изложена античната колекция от предмети на изкуството на Пламен и Атанас Бобокови. Крайният срок за завършване на реконструкцията й бе отлаган на няколко пъти с анекси. Братя Бобокови от своя страна се ангажираха да се заемат с това веднага след завършването на мащабния проект по довършване на многофункционалната зала до Кръговото в Русе, кръстена впоследствие "Булстрад Арена", която бе открита преди седмица на 23 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама