Резиденция на бившите "първи" на България и Румъния "съживена" от нова общност

15:44, 31 юли 15 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившата резиденция на Тодор Живков в лесопарк "Липник" подслонява вече "Център за настаняване от семеен тип на стари хора с желание и възможност за нов живот". Единствената по рода си общност за възрастни бе официално открита днес, а още от утре приема първите си обитататели.

На откриването присъстваха Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, Иван Григоров - зам. кмет на Община Русе, засл. професор Васил Пенчев - председател на Общински съвет и “виновниците” за превръщането на бившата резиденция в пансион от семеен тип за възрастни хора - Теодор Димитров, Иван Иванов и Валентин Илиев от “Тива Ком” ООД.

Поздравителен адрес изпратиха заместник министър-председателя и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и Пламен Стоилов - кмет на Община Русе.

Официалната церемония започна с приветствие към гостите и емоционална реч на Теодор Димитров. В нея ясно се очерта целта на Общността, а именно - “да се осигури грижа съобразно индивидуалните потребности на всеки член”.

Иван Григоров от своя страна добави, че създаването на такава общност ще подобри социалната среда в целия регион. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум обяви, “че ще се моли за този дом и за тази общност”. Неговото мнение е, че има недостиг на такива домове, в които се полагат достатъчно грижи за достойни старини.

Проектът е разделен на три етапа, първият от които стартира днес. В реновираната резиденция вече са готови първите 12 самостоятелни и двойни стаи. Вече има и потвърдени заявки от 3 дами на достолепна възраст, които ще се настанят още от утре там.

Базовата тарифа е 1 200 лв. на месец, като в зависимост от конкретните потребности на настанените ще могат да се правят отстъпки или надценки.

Фокусът на предоставените в Центъра услуги ще попадне върху създаването на среда за живот, близка до семейната, при която лицата получават необходимата им индивидуализирана грижа и подкрепа за водене на относително самостоятелен и независим живот. В общността „Да заживеем заедно” всеки член ще има възможността да даде своя принос към нея и да се чувства полезен.

Освен за постоянно, гостите могат да остават за уикенд, една седмица или месец.

Храната се предоставя с кетъринг всеки ден, но ще се даде и възможност на място, ако някой пожелае да сготви за себе си или за своите приятели.

Механизмът по сформирането на тази уникална по рода си общност, позволява на първите десет обитатели да са и нейни основатели. Те ще имат правото да създадат правилата на дома, които ще са своеобразна конституция за всички, които ще живеят заедно.

Основателите ще имат правото да избират и одобряват желаещите да се присъединят към тях, за да се изгради здрава общност от хора съмишленици, с общи интереси и предпочитания, хора, които са на подобно физическо и ментално ниво, за да се осигури съжителство, максимално комфортно за всички обитатели.

Всички членове заедно ще избират персонала, който да работи в дома, ще определят графика с активности, ще гласуват и планират екскурзии, спорт, посещения на изложби, театри.

Ще има осигирено 24-часово медицинско обслужване от медицински сестри и санитари, психолог, социални работници, както и специалисти, съответстващи на нуждите на настанените.

„Да заживеем заедно“ е пилотен за България проект. Успехът на нашата общност, би бил чудесен пример за сформиране на подобни такива в цялата страна. Рушащите се сгради от оставеното на произвола комунистическо наследство, предоставят чудесна материална база, която може да бъде реновирана от общините и използвана за подобни социални значими проекти.“, каза Теодор Димитров управител и собственик на обновената резиденция на бившите „първи“ на България и Румъния.

Той сподели, че само до момента инвестицията им в обновление на мястото, което допреди година тънеше в разруха, надхвърля 350 000 лв.

Лентата бе прерязана от Димитров и зам.-кмета Григоров под проливния дъжд, който се изсипваше по това време, като това се прие като много добра поличба от инвеститорите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама