Проф. Красимир Ениманев: Преобразуването на техникумите в гимназии беше вредно за Русе

09:27, 01 авг 15 25 575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Проблемът с образованието е един от най-страшните за Русе. Изведнъж гимназиите в града започнаха да се увеличават, всички станаха гимназии, но това донесе много голяма вреда за русенци. Не от всеки става лекар, или учен.  И работник да е - това е гордост, но качествен работник". Това коментира в интервю за Topnovini.bg председателят на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев.

Проф. Ениманев коментира още от онаследените проблеми на града, особено производствения процес. Според него, проватизацията е била проведена неправилно, и са били закрити множество заводи, които са можели да бъдат рефинансирани, да бъде запазен мениджърския персонал и те да продължат да работят. "Много важни са водачите, лидерите, а ние ги унищожихме. Много от тях избягаха и напуснаха България. Голяма част станаха лидери в други региони, а тези които останаха, са посредствени. Когато това се случи, голямата безработица вече беше факт", натегоричен е Ениманев. 

Според него Русе не успява да се възползва от стратегическото си разположение, и особено от възможностите на река Дунав, която в миналото е играла ключова роля в развитието на града. Имало е възможност за развитие на въздухоплаването - било то пътническо или товарно, но това също не се е случило заради бавните действия на управниците през годините. 

"Русе винаги е бил аграрно-индустриален център, трябва да обръщаме внимание на опита на населението да прави вино, лека промишленост, храни, и да е аграрен център, да сме образец за тези дейности. Вместо това, градът започна да се превръща в един много забавящ се, микро-свят на услугите", коментира още проф. Ениманев.

Пълното интервю можете да прочетете по-късно на Topnovini.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама