Лесопарк "Липник" и хижа "Приста" вече са собственост на Община Русе, превръщат ги в зони за отдих с плажове и забавления

11:26, 05 авг 15 25 1196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дългоочакваната замяна на държавните лесопарк "Липник" и хижа "Приста" за общински имоти вече е факт. Проектът за решение бе включен в дневния ред на днешното заседание на Министерски съвет, а новината бе потвърдена и от кмета на Община Русе Пламен Стоилов. 

От правителствената пресслужба уточниха, че там ще бъдат изградени по проект крайградски зони за отдих и развлечения на жителите на Русе. Заменени са 2 223 дка поземлени имоти в горски територии – частна държавна собственост, с 3 866 поземлени имоти в горски територии – собственост на община Русе. Терените, обект на замяната, се намират в землищата на селата Долно Абланово, Хотанца, Ново село и Николово и на град Русе.

Замяната ще даде възможност на общината за създаване на благоприятни условия за разширяване на съществуващия зоокът и превръщането му в зоопарк и атрактивна зона на града. Община Русе е собственик на гребната база на брега на езерото в лесопарк „Липник”. Предвид традициите на града в развитието на този спорт, е предвидено създаване на комплекс за гребни спортове, за развитието на спортно майсторство.

"Поредната мечта на русенци е сбъдната", бе първият коментар на кмета на Русе Пламен Стоилов, който не пропусна да благодари отново на усилията на депутата Ферихан Ахмедова от ДПС това да се случи още по време на "кабинета Орешарски", но е било провалено до момента "по чисто политически причини".

"Доказа се, че когато се работи екипно - кмет, народни представители и правителство, нещата могат да се случат", каза още Стоилов.

Той разкри, че още през тази година стартира проектирането на дългоочакваното облагородяване на двете зони за отдих, развлечения и спорт.

"В района на "Хижа Приста" имаме идеи да се направят плажовете със спасителите, със съответните необходими атрибути за целта. В Николово ще изградим модерен красив крайградски парк за отдих, който съм сигурен ще стане още по-любимо място за русенци. В момента сме в процедура да получим собствеността и на Чифлишкото езеро, което е собственост на Министерството на земеделието. Това ще ни даде възможност за комплексно проектиране от зоната на Чифлишкото езеро, територията между двете езера и язовир Николово заедно с горите, които вече са наша собственост. Това, което иска армията от риболовци в града и техните семейства - да има къде в горещините къде да спортуват, да си починат, а защо не и да поплуват, ще го осигурим там", разкри още кмета Стоилов.

Той добави, че най-вероятно всичко това ще се осъществи поетапно, като ще се търсят варианти и за финансиране по европрограми.

Предстои проектиране и дългоочакваното разширяване на зоокъта и преквръщането му в зоопарк, като за целта за развитието на тази зона е предвидено допитване и до мнението на граждани, и на общинския съвет.

"Реалното е в края на следващата година там да имаме готов и одобрен проект, да заложим финансиране и през 2017 г. да го правим. В тази връзка, след като го направим, да си върнем и мечките, които вече да са тук при условия, отговарящи на всички европейски стандарти", каза по този повод русенският кмет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама