Модернизират основен булевард в Русе по трансгранична програма

17:02, 27 авг 15 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обществена поръчка с предмет "Проектиране на целите на модернизиране чрез рехабилитация на бул. "Липник" от кръговото кръстовище при бул. "Цар Освободител" до кръговото кръстовище при КАТ в Русе, е обявила местната администрация на площад "Свобода" в крайдунавския град.

Поръчката е със срок за изпълнение не повече от 15 дни и с прогнозна цена 79 080 лв. с ДДС. Обхватът й включва на практика изготвяне на идеен проект за модернизирането на една от основните пътни артерии в Русе.

Настоящата обществена поръчка е част от дейностите, които се изпълняват с оглед подготовката на проектно предложение по Програма INTERREG V-A Румъния – България в партньорство между Община Русе, България и Община Гюргево, Румъния, уточниха още от администрацията на кмета Пламен Стоилов, като добавиха, че изпълнението на настоящия договор засяга подготвителна дейност, която ще бъде изпълнена преди сключването на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Община Русе в рамките на подготовката на описаното проектно предложение.

Булевард "Липник" е част от първостепенната улична мрежа на града. Той е с обща дължина около 3 700 м, с променлив напречен профил - ширина на уличното платно, на тротоарите и разделителната ивица. С реализацията на двата проекта "Реконструкция на кръговото кръстовище" и "Пробива Кауфланд" възниква необходимост от подобряване транспортно - техническите характеристики на булеварда от кръговото кръстовище при бул. "Цар Освободител" до кръговото кръстовище при КАТ, смятат от общинската администрация.

Предвижда се рехабилитация по цялата дължина на обекта, като пресичанията с вливащите се улици става с кръстовища на едно ниво и запазване на плана за улична регулация.

Отчетено е, че за нуждите на проектирането е необходимо да се извърши геодезическо заснемане на кръстовището и околния терен около него, да се изясни съществуват ли проводи от инфраструктурната мрежа и да се предвиди реконструкцията им, ако е необходимо.

Следва да се извърши геодезическо заснемане на съществуващия терен в обхват, необходим за изработване на проекта. Да се заснеме подробно съществуващата дълготрайна едроразмерна дървесна и храстова декоративна дървесна растителност, единични дървета, храстови масиви и др.

Проектът ще трябва да се изготви върху извадка от кадастрална карта с нанесена улична регулация. Ще се представи и сборна схема на съществуващите и новопроектирани подземните комуникации.

Ще трябва да се проектира рехабилитация на пътната и тротоарната настилки, съобразно действащата нормативна уредба и изискванията на фирмите, експлоатиращи мрежите на техническата инфраструктура. Трябва да се предвиди съответно укрепване или преместване, когато те се засягат. При наличие на подземни съоръжения и комуникации да се представи решение за предпазване и функциониране по време на ремонтните работи.

Техническите елементи и характеристики при разработката трябва да съответстват на класа на булеварда-районна артерия IIIА-(2х2) и следва да включва пътни платна, разделителна ивица и тротоари.

"Надлъжните и напречните наклони на тротоарите и съответните настилки да се съобразят с изискванията за осигуряване на достъпна среда, включително на хора с увреждания. Да бъде разписана технологията, свързани с реконструкцията на настилката на пътното платно и тротоарната настилка. Да се реши отводняването на кръстовища с вертикална планировка. Да се разработи проект за организация на движението за района в обхвата на разработката. При необходимост да бъде предвидено преместване на съществуваща водопроводна и канализационна мрежа. Същото да стане след съгласуване с „ВиК“ ООД, гр. Русе. При необходимост да бъде предвидено преместване на съществуващите ел. - мрежи и реконструкция на кабелна тръбна мрежа. Същото да стане след съгласуване с „Енерго – Про – Мрежи“ АД. С проекта за паркоустрояване да се предвиди реконструкция на алейното озеленяване и на прилежащите озеленени площи включваща благоустрояване и озеленяване на прилежащия терен. Видовият състав на алейните дървета да се съобрази с екологичните и с физиологичните им изисквания и се предвидят такива, които добре понасят резитби. Внасяне на дървесно – храстови растения е препоръчително да се предвиди в прилежащите общински имоти. Проектът да даде решение на негативния ефект от повдигане на настилките от кореновата система на дърветата", сочат още изискванията към изпълнителя на поръчката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама