Николай Димитров спечели публика и музиканти в Порос с класика и джаз на два рояла

10:23, 30 авг 15 / Култура 25 570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пет изяви и две награди на публиката е равносметката от участието на 13-годишния русенски пианист Николай Димитров в Седмото издание на Международната академия по пиано на гръцкия остров Порос. Талантливият възпитаник на Училището по изкуствата с преподавател Даниела Кюркчиева спечели сърцата на зрителите от цял свят и на ръководителите на майсторски класове с изпълненията си на класика и джаз.

Първата среща с публиката бе участието му с оркестъра на Атинската симфониета, където изпълни първа част от Концерта за две пиана от Моцарт, заедно с гръцкия пианист Фотис Мадзаридис. Николай свири за първи път с него, но това не се оказа единственият експеримент на русенеца. В един от двата гала концерта, след като свири класика, той излезе отново на сцената, за да направи джаз импровизации върху „Мъртви листа” заедно с друг българин – Ангел Николов от София. Студентът в Музикалната академия също свири джаз от дълго време и e участвал в тазгодишния Международен джаз фестивал в Банско, където се включи и Николай. Двамата са слушали изпълненията си там и спонтанно решиха да изненадат публиката в Порос с джаз на два рояла – без да са репетирали изобщо заедно. Експериментът им се оказа повече от успешен и българите влязоха в Топ 5 в класацията на зрителите. Така Николай стана единственият участник, който спечели две награди на публиката и влезе в петицата както индивидуално с класическото си изпълнение на етюда «Черните клавиши» от Шопен, така и като дуо с джаза.

По време на академията в Порос русенецът изнесе и самостоятелен рецитал с произведения от Бетовен, Шуман, Шопен и Панчо Владигеров, комбинирани с две джазови парчета. Николай успя да спечели и място в най-важния концерт от академията – концерта «Пълнолуние», с който закрива академията и който се състоя в светилището на Посейдон в сърцето на остров Порос. След прослушване, русенецът бе избран да изпълни «Порив» от Шуман.

В рамките на академията, в която имаше над 80 млади пианисти от Европа, Азия и Америка, Николай Димитров имаше и пет майсторски класа с различни преподаватели. Той работи с проф. Рафаел Салинас от Испания, проф. Силвия Чу от Тайван, проф. Михаил Владковски от Франция, проф. Клаудио Константини от Перу/Холандия и проф. Юрий Богданов от Русия, като всички уроци бяха изцяло на английски. Всички преподаватели изказаха възхищението си от русенеца и работата си с него.

Пътуването на Николай Димитров до Порос стана възможно благодарение на общинската фондация «Русе – град на свободния дух» и фондация «Бистра и Галина», които дават рамо на талантливите русенски деца.

На 12 септември русенският пианист има изява в «Музикферайн» във Виена, като носител на първа награда от Международния конкурс «Гранд прайз виртуозо». 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама