Момиче от Русе участва в приземяване на совалка в Турция

13:11, 30 авг 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученичката от СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ в Русе София Енчева имаше уникалния шанс да приземи симулатор на совалката „Дискавъри“ по време на космическо обучение в базата на НАСА в Измир, съобщават от общинския пресцентър.

Бъдещата осмокласничка беше в Турция от 9 до 16 август за да се включи в Space Camp Turkey 2015. Това стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на общинската фондация „Русе-град на свободния дух“ и ВН-Социален проект на Еконт.

София Енчева прекара шест дни в базата на НАСА заедно с още 191 деца от Полша, Киргистан, Йордания, България и Турция. Участниците са имали възможност да научат повече за живота в Космоса, за Марс и за бъдещи космически станции там, както и за космическата надпревара между САЩ и Русия.

Кулминацията на обучението е била отговорната задача да се управлява симулант на совалката „Дискавъри“, която е била възложена на отбор от 14 деца, в който е била включена и русенката.

За представянето си отборът на София е получил награда за най-добре изпълнена мисия.

София Енчева е едно от „Лицата на Русе“, носител на няколко призови места в олимпиади по български език и литература, история и цивилизация и английски език. Тя пише стихове и разкази, част от които са отпечатани в училищния вестник и в детското списание „Пътечка“. Участието й в космическото обучение й даде възможност да получи повече информация за Вселената и да обогати езиковите си познания. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама