Русенският университет и Техническият в Кън Тхъ, Виетнам, ще правят общи научни изследвания

14:34, 01 сеп 15 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обмен на студенти и преподаватели, обучение по съвместни специалности, общи научни изследвания и участие в конференции са областите, в които ще си сътрудничат Русенският университет и Техническия и технологичен университет в град Кън Тхъ, Виетнам. Днес ректорите на двете висши училища, чл.-кор. проф. Христо Белоев и Зъонг Тхай Конг, подписаха меморандум за партньорство.

Делегация от Виетнам, водена от зам.-председателя на Народния комитет на град Кън Тхъ, Во Тхи Хоанг Анх се срещна с академичното ръководство на Русенския университет. Сред участниците бяха представители на различни дирекции в администрацията на град Кън Тхъ, директорът на болницата по онкология във виетнамския град, представители на министерството на здравеопазването и на министерството на планирането и инвестициите. По време на разговора участниците в срещата се запознаха с възможностите за обучение в различните специалности в Русенския университет.

„Определихме като най-важни области за сътрудничество обучението и научните изследвания“, каза Во Тхи Хоанг Анх. От своя страна ректорът на Техническия и технологичен университет в град Кън Тхъ, Зъонг Тхай Конг заяви, че колегите му ще насочат усилията си към подготовка на съвместни програми за обучение както на студенти, така и на работници, защото в момента в градовете, разположени по делтата на река Меконг живеят над 17 милиона души.

Ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев направи преглед на сътрудничеството, което висшето училище има с различни институции във Виетнам. В периода между 1978 и 1995 година 330 виетнамски граждани са изучавали български език в Русе. 90 от тях са завършили висшето си образование тук в 8 различни специалности. Най-много са гражданите на Виетнам, които са се дипломирали в специалността Селскостопанска техника – 57, отчете чл.-кор. проф. Христо Белоев.

След промените през 1989 година броят на виетнамските студенти рязко е намалял, но от 2007 година активно се работи по възстановяване на контактите, коментира още ректорът на Русенския университет. Резултат от тези дейности е, че през пролетта на тази година трима граждани на Социалистическа република Виетнам защитиха докторските си дисертации в Русенския университет.

Сътрудничеството между висшите училища в Русе и в Кън Тхъ беше разгледано и в контекста на предстоящия международен форум Дунав-Меконг, който ще се проведе през юни 2016 година в Русенския университет.

В края на срещата зам.-председателят на Народния комитет на град Кън Тхъ, Во Тхи Хоанг Анх и ректорът на Техническия и технологичен университет, Зъонг Тхай Конг получиха кристалния знак на Русенския университет. Те от своя страна също поднесоха протоколни подаръци – картина, направена от оризови зърна и знака на Кън Тхъ, с изобразен на него дракон. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама