Изложба „Пробиви в стената“ откриват в Художествената галерия в Русе

15:46, 01 сеп 15 / Култура 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба „Пробиви в стената“ (рисунки от концлагера в Белене) откриват днес от 18.00 часа в Художествената галерия в Русе (РХГ), съобщават от там. Ще бъде представен и албумът „Спомени от лагерите“ от д-р Петър Байчев и от Веселин Байчев.

Д-р Петър Байчев е бивш военен съдия, доктор на правните науки, който е бил затворен в лагера Белене. Спомените му са придружени от над 250 рисунки – портретни скици, шаржове, карикатури, ескизи и пр. на видни и не толкова видни концлагеристи.

Сред тях са Александър Гиргинов, ген. Вълков, Милан Дренчев, Крум Неврокопски, Стойчо Мошанов, Марко Рясков, Недялко Атанасов, Христо Стоянов. Също така голяма група опозиционни депутати от VІ Велико народно събрание, през колоритни личности като княз Николай Лобанов-Ростовски, „майора” Иван Стрихинов, до лафкаджиите бай Тексим Бей и червения „полковник” Марко Чиков, правени от натура в концлагера.

След освобождаването си, д-р Петър Байчев е юрисконсулт на Хартиения комбинат в град Мизия. Синът му Веселин Байчев е дългогодишен диригент на Русенската опера. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама