Ремонтират Пантеона и Галерията с пари по проект

17:34, 02 сеп 15 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Русе ще кандидатства с проектно предложение, което ще даде възможност за ремонт на Пантеона на възрожденците и Художествената галерия. Това става ясно от докладна записка, която кметът Пламен Стоилов е внесъл за гласуване от общинския съвет. Това ще стане на сесията му през настоящия месец.

Проектът е озаглавен „Реконструкция и експониране на емблематични културни обекти с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе – Гюргево“, а пари за него ще се търсят по оперативна програма „Румъния – България 2014-2020 г.“ Срокът за подаване на документите е 30 септември 2015 г.

Ако бъде започната работа по проекта, той ще бъде изпълнен в партньорство между Община Русе, която е водещ партньор и Община Гюргево. Общата стойност е така: за Община Русе до 4 млн. евро, от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13% национално съфинансиране и 2% собствено участие; за Община Гюргево до 2 млн. евро, от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13% национално съфинансиране и 2% собствено участие на Община Гюргево.

Пантеон на Възрожденците е паметник-костница с площ от 212 кв. м., а общата застроена площ на сградата е 4 422 кв.м. За него се предвижда изграждане на вентилируема окачена фасада с плочи от светъл гранит; подмяна на вертикалната дограма в шлицовете на високото тяло; подмяна облицовката на четирите наклонени скатове на високото тяло с облицовка от медна ламарина; ново позлатяване със златен варак на кубето на сградата; обновяване и изграждане на ново ефектно външно осветление; решаване на проблема с отвеждането на дъждовните води извън сградата; изграждане на светлинна аудио-визуална инсталация; почистване на всички вертикални облицовки от варовикови плочи; обособяване на нови изложбени пространства в част от инсталационния коридор; частичен ремонт на подовите гранитни плочи; подмяна на старото главно ел. табло с ново; допълване на съществуващото осветление; цялостен ремонт на санитарните възли.

Русенската художествена галерия e основана на 30 април 1933 г. Помещава се последователно в Дома на изкуствата и печата, в залите на Русенската библиотека и в дома на Драматичния театър.

От 1979 г. се намира в специално построената за целта сграда на ул. „Борисова” № 39. Състои се от приземен етаж, сутерен и технически сутерен. Галерията разполага с постоянна експозиция, но провежда и временни изложби на български и чужди художници. Постоянният фонд включва произведения на българското изобразително изкуство от края на 19 век до съвременността.

За нея предстои укрепване на конструкцията на сградата; възстановяване на пропаднали участъци от водоплътния тротоар и входната рампа; обособяване на две малки изложбени зали; подмяна на конструкцията на сега съществуващото горно осветление със специални стъклопакети, които да предпазват от заледявания и задържане на сняг; подмяна на хидроизолациите на покрива; осигуряване на отопление и климатизация на сградата; подмяна на подовите настилки в централните части – премахване на мрамора и поставяне на гранитогрес; облицовка на централната зала; доставка и монтаж на окачващи стени за картините; цялостна подмяна на осветлението с ново; оформяне на второ фондохранилище в сутерена на сградата; обособяване на котелно помещение за нуждите на газовия котел; изцяло обновяване на санитарните възли; осъвременяване на външния облик на сградата.

В румънската си част проектът предвижда работа по крепостта в Гюргево и включването й в туристически маршрут. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама