Интерактивен музей на река Дунав планират в недовършената част на Доходното здание

17:45, 02 сеп 15 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка с отворена покана за подаване на проектни предложения по Програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 г.“ Община Русе е в процес на разработване на проектно предложение „Валоризация на общото местно и европейско нематериално културно наследство чрез интерактивен музей“, съобщиха днес от местната администрация.

Проектът е в рамките на първата покана за кандидатстване по програмата, Приоритетна ос 2 „Един зелен регион”, Специфична цел 2.1 „Подобряване на опазването и устойчивото използване на природното наследство, ресурсите и културното наследство“, с краен срок за подаване 30.09.2015 г.

Той ще бъде изпълнен в партньорство между Община Русе, България (Водещ партньор) и Община Гюргево, Румъния (Партньор 2). Общата стойност на проектното предложение е разпределена между партньорите.

За Община Русе до 4,5 млн. евро, от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13% национално съфинансиране и 2% собствено участие на Община Русе.

За Община Гюргево са до 1,5 млн. евро, от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13% национално съфинансиране и 2% собствено участие на Община Гюргево.

В българската си част проектът предвижда изработване на инвестиционен проект и изпълнение на строително-монтажни работи във връзка със създаването на „Музей на река Дунав“. Основната цел на проекта е да се изгради съвременна сграда на три етажа, която да съчетава функциите на музей (експозиционната площ да бъде основна), зали за събития, търговски и административни площи.

Основен мотив на музея ще бъде река Дунав – обединяваща западна и източна Европа, както търговски, така и културно – реката като носител на мултикултурния европейски дух, на единение и общност. Сградата на „Музей на река Дунав” ще бъде разположена на мястото отредено за изграждане на корпус „Е”, „Ж” и „И” към сградата на „Доходно здание”.

Предвижда се на първия етаж да бъдат разположени както музейната част, така и магазин за сувенири, ресторант, зрителна зала. На втори и трети етаж ще се изградят експозиционни площи, зрителна зала, зали за събития, офис помещения за администрацията. На всяко от нивата се предвижда обособяване на фоайета, санитарни помещения и вертикална комуникация за връзка между нивата на сградата.

В румънската си част проектът предвижда установяване на модерен музей в съществуваща сграда до канал Кама, която да бъде оборудвана с модерни мултимедийни устройства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама