Представиха филма "Зелена мечта" на арт симпозиума „Ломея”

06:57, 04 сеп 15 / Култура 25 646 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Филмът "Зелена мечта" на Мая Йоцова беше представен на арт симпозиума „Ломея”. Той е посветен на природата в градската среда, на връзката на съвременния човек с природата и как тя може да бъде опазена.

„Филмът „Зелена мечта” започва от София, от добре познатите междублокови пространства- полянки, горички. И аз, като ги виждах, всъщност осъзнах, че това са местата, които толкова съм обичала, че покрай тях съм израснала и това е моят първи допир с природата. Най- сладките ми, най- интимните ми спомени са от тези места, където съм си играла с тревичките, с пеперудите, с моите приятели сме събирали калинки.

Вече като емигрирах, това, което видях на Запад, в Канада, е че градските зелени площи са непрекъснато окосени и я няма тази дива природа в града и тя ми липсваше.”, споделя Мая Йоцова. И така решила  да направи филм за това дивата природа в урбанизираната среда и как можем  да се грижим за нея.

„Ние не виждаме природата в града. Повечето от нас живеят в градовете и загубваме връзката с природата. Не можем да я имаме като отиваме само в парка, например. Трябва ежедневно да виждаме природата около нас. Това е същността  на филма.”

Мая Йоцова е от София, но в момента живее в Монреал, Канада. Завършила е техникума по полиграфия и фотография „Юлиус Фучек”, специалност фотография. Има бакалавърска степен по визуални изкуства, като насочеността е била в областта на модерното  и концептуално изкуство.

Филма „Зелена мечта”  Мая Йоцова представила през юни на арт фестивала Водна кула. Тогава една от кураторките и предложила да го покаже и в Русе, на симпозиума Ломея, защото неговата тематика е близка с идеите на форума. И така Мая Йоцова за първи път идва в Поломието.

„Природният парк „Русенски Лом” е много хубав. Домакините са искрени любители на природата. Те ми показаха билките, които растат, разказаха ми за птиците. Плюс това историческото наследство в парка е много голямо. 

И това е едно голямо културно и природно наследство и за България, и за света, което е хубаво да се види. Скалите са много красиви, реката, пейзажите около нея. Даже видях една пеперуда, която изглеждаше като колибри. Просто можеш да се разхождаш и да откриваш много интересни неща”, разказва за впечатленията си Мая Йоцова.         

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама