В Русе се проведе семинар- рали, организиран от МОН

07:31, 04 сеп 15 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спорове около тематичните области за интелигентна специализация на плановите райони бавят приемането на Иновационната стратегия за интелигентна специализация от Министерски съвет, стана ясно на национален семинар- рали в Русе, организиран от дирекция „Наука“ на МОН и с участието на експерт от икономическото ведомство, съобщават от ОИЦ.

В центъра на проблема се оказаха приоритетите на Северен централен район. Както е известно, първоначално Министерството на икономиката беше решило, че тематичните области за интелигентна специализация на СЦР са мехатроника и чисти технологии и индустрии за здравословен начин на живот и биотехнологии.

Русе обаче реагира остро, че го лишават от специализация в областта на информатиката и информационни и комуникационни технологии, където е особено силен, съобщават още от ОИЦ. В резултат икономическото ведомство премества фокуса върху ИКТ, но за сметка на индустриите за здравословен начин на живот и биотехнологии.

Анализ на МОН обаче показва, че СЦР има научна инфраструктура и за двата приоритета и предлага отпадналият приоритет да бъде добавен като трети. От образователното ведомство бяха категорични, че ако научните и бизнес средите застанат зад идеята СЦР да се фокусира върху трите тематични области за интелигентна специализация, те ще я подкрепят, защото има солидни аргументи за това.

В информационните технологии Русенският университет заема втора позиция сред София, а в областта на здравословните индустрии и биотехнологии СЦР също е лидер. Мехатрониката и чистите технологии пък държат безспорно първата позиция.

Каква ще бъде регионалната интелигентна специализация е много важно с оглед на кандидатстването по процедурите на оперативните програми „Иновации и конкурентоспобност“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“. 

По първата програма проектите на фирмите от плановите райони ще имат конкурентно предимство при кандидатстване, защото ще получават бонус точки за това. За научните организации по НОИР обаче това изискване ще бъде условие за допустимост, т.е. ако проектът не се вписва в определените приоритети, той няма да бъде оценяван.

До края на септември Иновационната стратегията за интелигентна специализация трябва да влезе за одобрение в Министерски съвет, така че съвсем скоро проблемът трябва да намери решение, още повече че и други райони вече имат претенции. Една от задачите на семинара- рали е да чуе становищата на заинтересованите страни. 

По време на семинара представителите на науката и на бизнеса бяха запознати още с основните програми и инструменти, чрез които могат да се възползват през този програмен период според особеностите на съвместните научно- изследователски проекти и необходимия размер на финансиране, съобщават още от ОИЦ- Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама