Русенци пътуват с електронни билети от 1 ноември

13:26, 18 сеп 15 / Политика 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 1 ноември заработва нов начин за таксуване на гражданите в градския транспорт, която е част от 30-милионния проект за „Интегрирана система за градски транспорт" на Русе. Той е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие".

Нововъведението е радикално и предлага възможност за издаване на електронни карти, чрез които хората ще таксуват пътуванията си в автобусите чрез валидирането на специални устройства, разположени в тях. Те са с меню на български и английски език.

На специална среща с медиите днес кметът Пламен Стоилов и заместникът му Димитър Наков обясниха как става това, на място в Центъра за контрол и управление на градския транспорт. Там на 4 гишета русенци ще могат да получат такава карта. За целта ще се попълват документи, като важно условие е гражданите задължително да носят личните си карти.

Новата система дава възможност сметките на електорнните документи, които ще бъдат на пластмасов носител, да бъдат зареждани в брой или с дебитни карти. Вътре в автобусите пък ще може един човек да плати пътуването на още хора, както и да таксува носен багаж.

Електронните карти са два вида – с и без снимка. Вторият вариант е създаден за удобство на фирмите, които биха искали да получат такива за голям брой свои служители.

Собствениците на новите документи ще се ползват със защита при изгубването, унищожаването или кражбата им. За целта обаче те трябва да съобщят своевременно за станалото в билетния център, за да бъде блокирана картата. Новото, което Русе „вкарва“ в България при тези случаи е, че пр издаването на нова карта, внесените в старата суми се запазват и се прехвърлят към новата и човекът не губи парите си.

Закупените чрез валидиране билети важат само в една посока, до края на маршрута на съответния автобус. След като той приключи, GPS-системата на всяко транспортно средство отбелязва това и билетът се нулира.

10 апарата за зареждане на картите си с пари ще бъдат разположени на централните спирки в града, още 15 ще се намират на оживени места, като МОЛ-а, автогарата, в Русенския университет, на пазарите и др. В процес на договаряне е разполагането на още 60 такива уреда при търговците на дребно, които ще са с доста по-малки размери – с формата на преносим компютър. Така ще се обхване целият град.

За удобство на свикналите да пътуват по стария начин или на хората, които рядко ползват градски транспорт, хартиените билети, продавани на място в автобусите, си остават. Разлика в цената на едните и другите няма да има. С електронна карта обаче всеки ползвател на градския транспорт ще може да се прекачва и на други автобуси по маршрута в рамките на един час, докато с хартиения билет във всеки един от тях ще трябва да плаща отделно.

Системате е уникална за България, защото в София например, където има подобна, тя частично обхваща транспортната схема на града, а в Русе ще е всеобхватна, позволява на гражданите да планират пътуването си, тъй като е подсигурена с много мощна система за информиране. Може да се ползват SMS-съобщения, интернет, мобилни приложения, електронни табла в превозните средства и на спирките. Мобилното приложение трябва да проработи с пускането на системата от 1 ноември, а до края на месеца тя трябва да действа на пълни обороти.

Мерките за сигурност не позволяват един и същ билет да бъде използван повторно. Разпределението на приходите пък ще се извършва от отдел по транспорт към Община Русе.

За да могат да се справят със сложната система възрастните хора, от местната власт са предвидили те да бъдат консултирани на място в билетния център, както и в самите автобуси.

Ще се контролира и графикът на движение на градския транспорт, също така ще работи система за контрол на светофарите. През следващата година се очаква и изготвянето на нова транспортна схема, ще се мисли и по посока на остарелия подвижен състав.

Всички групи граждани, които са се ползвали с преференции в досегашната система за таксуване на пътуването в градския транспорт, като ученици, пенсионери и др., ще ги запазят в пълна степен и при новата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама