ВМРО: Училището трябва да учи и на ценности, освен на знания

17:14, 05 окт 15 / Политика 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес по инициатива на ВМРО в Русе се проведе кръгла маса на тема "Бъдещето на професията учител". В нея се включиха кандидатът за кмет на Русе Искрен Веселинов, зам.-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, зам.-председателят на Парламентарната комисия по образование и наука и депутат от "Патриотичен фронт" доц. д-р Милен Михов, началникът на Регионалния инспекторат по образование Димитър Райнов, директори на училища и преподаватели от Русе. 

Още в самото начало Красимир Каракачанов обърна внимание на тежкото състояние, в което се намира системата на българското образование, което буквално е било оставено на произвола на съдбата през последните години. "В своята история българската държава се е крепяла на 4 основни стълба - училище, църква, армия и семейство. За съжаление през последните години всички тези стълбове все повече отслабват, а напоследък училището има все по-голяма нужда от държавно внимание, тъй като от него зависи бъдещото развитие на поколенията", обобщи той. 

Доц. Михов от своя страна коментира новоприетия Закон за предучилищно и училищно образование, като го нарече "добра първа стъпка". По думите му обаче предстои още много работа върху конкретиката на закона, но изрази надежда, че това ще стане с течение на времето. До този момент от парламентарната група на "Патриотичен фронт" са били внесени около 240 предложения за поправки, които варират от името на закона, до методите за финансиране на институциите. Много от тях обаче не са били приети и "патриотите" ще продължат да настояват за промени в най-належащите сфери. Особено много ще се държи именно на финансирането - като ще се настоява за образование държавата да заделя 6% от БВП (в сравнение със сегашните 3.8%), както и за адекватни заплати за учителите. "Разходите за образование не могат да зависят от настроенията на финансовия министър, те трябва да са законово регламентирани. На този етап обаче съм сдържан оптимист, че законът може да заработи в положителна насока", обобщи доц. Михов. 

Искрен Веселинов постави акцент върху човешкия фактор в образованието, като изтъкна, че е много важно за всички нива в системата да работят хора с призвание, а не просто пасивни държавни служители. 

В дискусията се включиха и директорите на училища в града, които отново изложиха своите проблеми - с оценяването, с липсата на мотивация, с все по-често срещаното "сегрегиране на учебни заведения по етнически признак". За проблемни бяха посочени и липсата на конкурентна среда както между учители, така и между ученици, недостатъчните правомощия и липсата на децентрализация. Димитър Райнов отчете някои от главните проблеми сред учениците, сред които липсата на контрол и мотивация, както и начините да се преодолеят тези проблеми.

След продължилата повече от час и половина дискусия участниците си пожелаха повече подобни срещи между всички представители на институциите, тъй като само по този начин могат да се чуят всички проблеми и да се предложат решения.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама