Дело за укриване на данъци беше отложено заради изборите в Русе

11:07, 08 окт 15 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстоящите местни избори станаха причина за поредно отлагане на дело. Днес Русенският окръжен съд не даде ход на процес, поради отсъствието на адвоката на подсъдимия. Той е в листа за общински съветници и кандидатства за място в местния парламент. Поради тази причина е подал молби до съда за отлагане за след изборите на насрочените по време на предизборната кампания дела, по които работи.

Това, което трябваше да се гледа днес, е за укриване на данъци. То се води срещу Чавдар Йорданов, който, като управител на фирма, на 26 пъти е избегнал установяване и плащане на задължения към хазната, според обвинителния акт.

Пак в него е вписано, че това е станало между 1 януари 2009 г. и 30 март 2011 г. Става дума за ДДС в размер на 130 330,77 лв. и на корпоративен данък за 65 265,42 лв. Общата сума, която не е постъпила в Националната агенция за приходите (НАП) е 195 596,19 лв. Според държавното обвинение Йорданов е укрил данъците, като не е декларирал доходи от получени парични постъпления.

Той е обвинен, че укритите суми са в особено големи размери, поради което го заплашва наказание лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество.

В съдебната зала се оказа, че Йорданов е подал молба делото срещу него да се разглежда по съкратената процедура. За да стане това факт, се изисква само съгласието на подсъдимия и присъствието на адвокат не е задължително. Затова съдията го попита, дали поддържа молбата си и той потвърди. Тя е процесът да се гледа по реда чл. 371 т. 1 НПК, според който при предварителното изслушване на страните подсъдимият се съгласява да не се разпитват всички или на някои свидетели и вещи лица, а при постановяване на присъдата да се ползва съдържанието на протоколи и експертни заключения от досъдебното производство. Ако тя е осъдителна, наказанието се намалява с една трета.

Делото продължава през втората половина на ноември. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама