Георги Мишев представи книгата си "Мир на страха ни" в Русе

12:02, 09 окт 15 / Култура 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Непосредствено преди 80-годишния юбилей на Георги Мишев, Издателска къща „Хермес“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов” организираха в Русе представяне на емблематичния български писател и сценарист. Той се срещна със своите многобройни почитатели в зала „Изкуство“ на Русенската библиотека.

За автора и неговата мемоарна книга „Мир на страха ни“ говори гл. ас. д-р Велислава Донева, преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев”. На срещата присъства и Стойо Вартоломеев, управител на ИК „Хермес“, съобщават от РБ "Любен Каравелов".

Официален гост на събитието беше доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе. В приветственото си слово той сподели своето възхищение от неподправения талант на Георги Мишев, като направи препратки към една от най-новите му книги „Мир на страха ни“.

В своя поздравителен адрес доц. д-р Бурджиев отбелязва: „Творчество подобно на Вашето е израз на национално богатство, олицетворяващо несломимия дух на артиста“. В знак на дълбока признателност към личността и творчеството на Георги Мишев, доц. д-р Стефко Бурджиев му връчи плакет на Областен управител на Област Русе за изключителен принос в българската култура.

Поздравителен адрес до Георги Мишев беше изпратен и от Димитър Наков, изпълняващ длъжността кмет на Община Русе. В адреса се отбелязва: „Бъдете достоен деец на културното възраждане, защото за изкуството няма правила, то е необятно“.

„Смисълът на живота е в неговото пълноценно живеене. Човешкият живот е един миг и много бързо отминава, трябва да участваме в ритъма на времето, изостанем ли извън коловоза, всичко става безсмислено“, каза по време на срещата Георги Мишев. За книгата си „Мир на страха ни“ той сподели: „Писането, според Фокнър, е просто сглобяване.

Сега се опитвам по обратния път да разглобя изминалите години, да проумея някаква закономерност, която ни докара до днешния хал. В тази книга всичко е с истинските си имена, а някои действия на известни личности, вероятно ще изненадат неприятно – и за събития след 1944 година, и особено свързаните с времето след 1989 година. Това е едно завръщане назад без носталгия и страх, с ирония и болка от днешното“.

В разговора с русенци Георги Мишев си припомни и някои събития,  свързани с хлорните обгазявания и създадения през 1988 г. Обществен комитет за екологична защита на Русе. Сред присъстващите бяха Цонка Букурова и Дора Бобева, две от жените, организирали екопротестите в Русе. Те още веднъж благодариха на Георги Мишев, който, като  председател на този комитет преди 27 години, защитава гражданското  право на русенци да живеят в един по-чист град, съобщават още от РБ "Любен Каравелов".

В края на срещата Георги Мишев подари на домакините екземпляр от своята книга с пожеланието: „На Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - да поддържа Каравеловия огъня на родолюбието“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама