Съдия съди Висшия съдебен съвет и Министерството на финансите

00:00, 10 окт 15 25 1192 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдя Валерия Ватева от Софийския районен съд (СРС) е завела дело срещу Висшия съдебен съвет (ВСС) и Министерството на финансите заради тригодишното "замразяване" на заплатите в съдебната система, пише „Правен свят”.

Исковата молба на Ватева е за неизплатена част от трудовото ѝ възнаграждение от 1 януари 2014 г. до 31 август 2015 г. в размер на 3304,62 лева. Според съдията не е необходимо изрично решение на ВСС за актуализиране на възнагражденията на магистратите. Тя обяснява, че това става по силата на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и ВСС само регистрира увеличението.

От началото на 2014 г. заплатите в съдебната система е трябвало да нараснат поне два пъти, заявява Ватева. Исковата й молба е депозирана в СРС на 14 септември. Това е три дни преди Висшия съдебен съвет да вземе решение за увеличение на заплатите на магистратите с 12% от 1 ноември.

„Правен свят” припомня, че Валерия Ватева е съдия от месец юни 2009 г., а работи в СРС от месец юни 2012 г. Година по-късно става председател на 88 състав, III Гражданско отделение. Месечното й възнаграждение е 1883 лева. Върху него се начислява по 2 процента на година за прослужено време.

Според съдия Ватева от началото на 2014 г. ВСС е трябвало да актуализира възнаграждението ѝ поне два пъти по силата на ЗСВ. Заплатата, което тя получава към настоящия момент, е формирана на база на средно-месечното възнаграждение в бюджетната сфера. То е 773 лв. по данни от 2013 г. През 2014 г. сумата е нараснала на 825 лева, а през 2015 г. вече е 865 лева.

За миналата година съдията трябва да получи общо 1432,2 лева, а за първите осем месеца на тази година – 1872,42 лева. Така общата сума става 3304,62 лева. Законът за съдебната власт е актът, от който следва актуализация на възнагражденията, а не решението на ВСС, аргументира се Ватева.

С неизплащането на цялата й заплатата са нарушени и осигурителните права на съдията, защото внесените осигуровки са в по-малък размер. Тя споделя, че от 24 октомври излиза в отпуск по майчинство, а това веднага ще се отрази върху предстоящото й обезщетение за гледане на дете.

По нейните думи искът й е към Министерството на финансите, тъй като ВСС не разполага с оперативна самостоятелност да изпълни решението за увеличение на заплатите, без за това да са осигурени необходимите средства чрез актуализация на бюджета.

Съдия Ватева казва, че изплащането на възнаграждението ѝ може да бъде отложено, ако държавният бюджет не може да поеме заложените от законодателя параметри на разходи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама