"Монтюпе" - Русе: Мерките срещу нас са неоснователни и научно необосновани

19:12, 13 окт 15 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От "Монтюпе" - Русе излязоха със свое становище във връзка с решението на съда да остави затворено производството на Карусел 1. Компанията нарича това решение неоснователно и научно необосновано, като същевременоо заявява своята подкрепа за работниците си. 

От завода твърдят, че през следващите дни ще бъдат публикувани направените измервания на емисиите и за качеството на въздуха от независима и сертифицирана българска лаборатория. "Монтюпе" за пореден път настояват че са невинни, и призовават към адекватно разследване и откриване на истинските извършители.

Публикуваме пълния текст на писмото: 

В понеделник, 12 октомври, на първа инстанция отбелязваме, че съдът в Русе е решил да потвърди заповедта за затваряне на една от производствените линии в завода „Mонтюпе“.

Компанията и нейното ръководство, с подкрепата на своите работници, ще продължим да защитаваме позицията си, убедени че тази сериозна мярка е неоснователна, както и научно необоснована.

В рамките на следващите дни ще публикуваме стойностите от направените измервания на емисиите и за качеството на въздуха от независима и сертифицирана българска лаборатория. Последните ще покажат спазването на изискванията на екологичните стандарти, действащи в България и в Европа. Не, ние не сме замърсителите в Русе! „Монтюпе“ ЕООД е сертифицирана по международните стандарти по отношение на опазването на околната среда (ISO 14001) и на здравето и безопасността при работа (ISO18001). В тази връзка,  миналата година предприятието бе наградено от страна на българското правителство за работа при спазване на тези стандарти. Въпреки значителните икономически загуби, причинени от пломбирането на производствената линия, ние запазваме доверието си в българските институции и вярвяме, че те ще признаят законното право на фирмата ни. Държим да отбележим, че до днес нито един от работниците на въпросната производствена линия не е бил уволнен. На 17.09.2015 г. РИОСВ съобщи, че основният източник на жалбите за замърсяването от 14 и 15 септември не е бил „Монтюпе“ ЕООД. Кой е тогава въпросният замърсител? Все пак, отделените миризми позволяваха бързо да се установи източникът. И какво от това? Защо след месец РИОСВ не е в състояние да разкрие източника и резултатите от своите разследвания?

Не сме ли попаднали в ролята на изкупителна жертва в контекста на местните избори?

Дали наистина интересите на населението на Русе са свързани с налагането на наказание на една международна компания, която е най-големият работодател в региона и спазва законите за опазване на екологичните норми, здравето и безопасността, трудовите правоотношения, и не на последно място,  допринася за икономическото и социално развитие на региона?

Едно нещо е сигурно. Истинският замърсител продължава да замърсява!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама