И русенските работещи в музеите и галериите обявиха "Ден на недоволството"

11:44, 24 ное 15 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешния 24 ноември работещите в музеите и галериите обявяват "Ден на недоволството", заради малкото предвидени средства в новия проект за бюджет 2016 г. За планирания ден на синдикатите обявиха по-рано през този месец, като предупредиха, че е възможно и други групи да се включат в протестните действия. 

Основните им искания включват:

1. Да бъде увеличен бюджетът за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството! Досега държавните музеи (почти всички със статут „национални”), както и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите! За тази цел са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите /МФ/ да се разпределят целево по общините. 

2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музеи и галерии с регионален характер, което означава допълнително 6 млн. лв., които чрез МФ да се разпределят целево по общините!

3. Да бъде увеличен Единният разходен стандарт на библиотеките, което означава допълнително 3 650 000 лв., които чрез МФ да се разпределят целево през общините!

4. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и сгради за всички музеи! Това изисква допълнително 1,242 млн. лева.

5. Да бъде увеличен допълващият стандарт за управление на закритите площи при библиотеките, за което ще са необходими допълнително 2 млн. лв.!

6. В рамките на тези средства да се увеличи работната заплата минимум с 50%, за да отговаря на отговорностите, които носим!

Различни протестни действия ще има в музеи, галерии и библиотеки в цялата страна - плакати, подписки за подкрепа на исканията, протестни лентички, шествия,  беседи от специалисти за емблематични  паметници и др. 

Обръщаме се към депутати, министри и цялата българска общественост да посетят музеите, галериите и библиотеките и по този начин да подкрепят нашия протест! 

В този ден, вместо да затваряме врати, ние ще ги отворим широко за всички, за които българското културно и книжовно наследство не е само кампанийно средство за печелене на дивиденти, а е национално и общочовешко достояние!

Заявяваме, че сме готови за синдикални и граждански действия, за да защитим човешките си права на достоен труд и достойни доходи! Подкрепете ни, за да опазим заедно българската духовност!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама