Повишават сигурността в учебните заведения в Русенско

12:53, 24 ное 15 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Среща за извършване на преглед на предприетите действия за повишаване сигурността на учебните заведения на територията на област Русе се състоя днес в работен формат. Информацията съобщават домакините от Областна администрация.

Инициатори са областният управител и някои директори на училища в Русе в следствие на трагичния инцидент в Сливен и нападенията в Париж. Срещата е водена от доц.д-р Стефко Бурджиев – областен управител на Русе, подпомогнат от Явор Янчев – заместник областен управител. Участие са взели ръководителите на служби за бързо реагиране, на ОД на МВР Русе, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Център за спешна медицинска помощ и Регионален център „112“, Регионален инспекторат пообразованието – Русе и директорите на по-големите училища в града.

Областният управител е акцентирал на споделената отговорност, която отделните страни носят при създала се кризисна ситуация, като около това единодушно са се обединили участниците в дискусията. Представители на различните институции са взели думата за задълбочен анализ на ситуацията и доклад относно мерките, предприети за обезпечаване готовността за реагиране при кризисни ситуации.

Взето е решение Регионален инспекторат по образованието Русе, с методическата подкрепа на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, да подготви подходяща по съдържание заповед до директорите на училища за провеждане на занятия с практико-приложен характер с учениците, учителите и персонала на съответното училище с основен акцент организирано извеждане на децата в случай на бедствие.

Областната администрация, със съдействието на Регионален инспекторат по образованието, е поела ангажимент да подготви подходяща по съдържание заповед до кметовете на общини в региона за подобряване на пропускателния режим в училищата, включително и мерките, свързани с огражденията, входовете и изходите на училищните дворове.

Директорите на училища в областта с координиращата роля на Регионален инспекторат по образованието следва да предложат мерки за промяна на организацията на движението пред и около училищата, както и разрешаване въпроса с контейнерите в непосредствена близост до МГ „Баба Тонка“.

ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще подготви „инструкция“ с подходящо съдържание, която да окаже методическа подкрепа за провеждане на обучителните тренировки в случай  на инциденти и бедствие в училищата. Ще се обърне особено внимание на извеждането на децата и обезпечаването на аварийните изходи на учебните сгради.

Ще се направи и преглед на начина, по който е организирано раздаването на индивидуалните средства за защита в случай на бедствие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама