Русенски културни дейци настояха за реален диалог с властта и сериозно отношение към българската култура

15:15, 24 ное 15 / Култура 25 723 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Не сме доволни от бюджета за 2016 г., в който ние отново сме забравени. От 25 години културата в България бива тотално заличавана. Новата методика за плащания ни докара буквално до просешка тояга. Културните институти едва успяват да поддържат някаква дейност, а заплатите в сферата са между 450 и 500 лв. Ние искаме да ни чуят, ние не протестираме за оставки, не протестираме срещу нашите директори, защото те нямат никаква вина, ние протестираме срещу държавната политика спрямо културата". Това заяви Момчил Миланов, председател на синдикална организация към Съюза на българските музикални и танцови дейци в Русе. 

Работещи в различни сфери на културния живот в Русе се събраха пред сградата на Държавната опера в града, за да изразят своята съпричастност с обявения от синдикатите "Ден на недоволство". Те повториха основните искания, обявени по-рано този месец, сред които адекватно представяне в разчетите на Бюджета, увеличаване и уеднаквяване на единния разходен стандарт на 103-те музеи и галерии с регионален характер, адекватна работна заплата, и други. Подобни символични акции се организират в няколко града от страната. 

Миланов заяви, че едно от основните искания е за култура да се отделят 1% от брутния вътрешен продукт, както е било обещавано от много правителства, но никога досега не се е случвало. За сравнение, в момента се отделят едва 0.37%. Петър Костов - солист в Русенската опера, с усмивка припомни думите на министър Вежди Рашидов, който преди време в ефир им е бил обещал 3000 лв. заплата, а звместо това са получили многократно увеличение на дейностите. "Ние нямаме толкова голям ресурс за да поддържаме подобна дейност, освен това се амортизираме, и това е нашата бавна смърт - обществена стагнация. Хората започват да виждат, че ние се изхабяваме, а това е най-лошото което може да се случи на един артист, да омръзне на публиката и тя да престане да го харесва", добави още той. 

Пламен Бейков, също солист в Операта, обясни накратко проблема с делегираните бюджети и разнопосочните опити за реформа. По думите му, това което културните дейци изработват, не се връща обратно в сферата. Осигуряват се средства единствено за заплати, а за повечето останали дейности липсва ресурс, тъй като приходите отиват директно в Министерството на културата. Дори бяха дадени примери как в някои културни институти не са разплатени дейности още от 2014 г. На практика, заради различната методика на субсидиране, реалната субсидия е намаляла с около 50%, а дори и тя не се получава редовно, коментира още Миланов. 

Културните дейци настояха още за премахване на неработещите методики за плащания, и за реален диалог с властта, вместо обичайното "спускане" на неработещи решения. "Ние приемаме тези действия като умишлено убиване на българската култура, тъй като здрав разум не може да измисли нещо подобно. Накрая просто ще остане министерство без култура", коментираха те.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама