„Дванайсета нощ“ на Шекспир е новата премиера на ДТ „Сава Огнянов“

15:58, 24 ное 15 / Култура 25 723 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комедията „Дванайсета нощ“ от Уилям Шекспир е новата премиера на Драматичния театър „Сава Огнянов“. Тя ще представена утре, 25 ноември, сряда, на Голямата сцена на Доходното здание от 19.00 часа.

За реализирането й е използван преводът от английски език на гениалния Валери Петров, а сценичния вариант и постановката са на младия режисьор Петър Денчев. Това е втори негов спектакъл на русенска сцена. Първият беше „Медея“ през 2012 г., за главната роля в който актрисата Марияна Крумова беше номинирана за наградата „Икар“.

Помощник режисьор е Дора Удварева, художник е Елица Георгиева, а музиката е на Пламен Мирчев – Мирона. Участват актьорите Венцислав Петков, Елена Нацариду, Александър Узунов, Мариана Бонева, Ивайло Спасимиров, Мариана Крумова, Йовко Кънев, Иван Самоковлиев, Любомир Кънев, Ивайло Ненов и Кадри Хабил.

Сред изброените имена има трема гост актьори. Това са – известното име в българския театър Иван Самоковлиев, който не се нуждае от представяне и младите актриси Мариана Бонева и Елена Нацариду.

Бонева е родена през 1989 г. в Норхайм, Германия. През 2012 г. завършва НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, специалност Антьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Снежина Танковска. От есента на същата година е в трупата на Драматичен театър „Невена Коканова“-Ямбол. Освен това участва в сериала „Столичани в повече“, в лабораторни актьорски ателиета. На сцената на Сатиричния театър се превъплъщава в ролята на София Ивановна в поставянето на „Мъртви души“ от Николай Гогол, а с театрална работилница „Сфумато“ играе в „Стари времена“ от Харолд Пинтър, ролята на Кейт.

Елена Нацариду е родена през 1991 г., а 2014 г. завършва НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Здравко Митов. Първата си роля в професионален театър изиграва в Пловдив през миналия сезон – Арма от „Антихрист“ по едноименното произведение на Емилиан Станев. Играла е в българските филми „Лов на дребни хищници“ и „XIа клас“, чиято премиера предстои да излезе.

Действието в „Дванайсета нощ“ се развива на брега на морето, в измислената страна Илирия. Името на пиесата идва от дванадесетата нощ след Рождество Христово, която по времето на Шекспир се е празнувала с буйно веселие. На сцената то оживява като смесица от любовни истории, объркани от трагедията на брат и сестра – Себастиан и Виола, загубили баща си при корабокрушение. Приликата между двамата е силна, а това се допълва от преобличането на Виола в мъжки дрехи, за да започне работа като прислужник на княза. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама