Ръст на заболяванията на дихателната система на хората в Русенско за последните 2 години

10:25, 25 ное 15 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проведе се поредната среща между областния управител Стефко Бурджиев, зам. областния управител Станимир Станчев, представители на индустриалния бизнес, Сдружение „Екологично бъдеще за децата на гр. Мартен”, на държавни институции и политически партии за обсъждане на въпросите за ограничаване и минимизиране на отрицателното въздействие върху здравето на хората и компонентите на околната среда на територията на бившия комбинат за тежко машиностроене, съобщават от Областна администрация- Русе.

По време на срещата беше представена информация от отговорните институции по отношение на извършените проверки и изпълнението на предписаните мерки. Също така беше изнесен и анализ за темпа на заболеваемостта и болестността на територията на Община Русе, в частност гр. Мартен, като за периода 2013-2014 година е налице покачване на честота на болестите на дихателната система

По време на дискусиите беше уточнено, че е проведена среща с представители на фирмите на територията на бившия комбинат за тежко машиностроене, работещи и съхраняващи опасни химични вещества и смеси, за обсъждане на възможността за изграждане на единна локална оповестителна система, съгласно изискванията на Закона за защита при бедствия и Наредбата за условията и реда за функциониране на националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия.

Предстои обследване на каналната мрежа на площадката на територията на бившия комбинат за тежко машиностроене с оглед определяне на оператор, съгласно изискванията на Закона за водите, съобщават още от Областна администрация- Русе.

Следващата работна среща по темата ще се проведе на 10.12.2015г. от 11.00 ч., като до тогава е неохбодимо да бъде сформирана междуведомствена работна група, с участие и на представител на Сдружение „Екологично бъдеще за децата и жителите на гр. Мартен”. Работната група ще извърши обективна проверка по засегнатите от сдружението въпроси по време на срещата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама