Русенските работодатели най-често нарушават правилата за здравословни и безопасни условия на труд

15:40, 25 ное 15 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-честото нарушение, което са установили през октомври служителите на Дикекция „Инспекция по труда“-Русе (ДИТ), е това за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Това стана ясно днес от данните, които изнесе по време на пресконференция главният инспектор в ДИТ Светлана Лазарова.

Тя обяви, че през десетия месец на годината са извършени общо 101 проверки, 20 от които са по последващ контрол, а 16 – по сигнали и жалби от граждани. Констатирани са 507 нарушения, като 380 от тях са от вече споменатия характер. Останалите са касаели трудовите правоотношения.

Съставени и връчени са 28 акта, 17 от тях са отново за нарушаване на правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, 10 са за трудовоправни нарушения и един акт е за създаване на пречки на контролен орган. Ставало е дума за непредоставяне на искани документи за извършване на проверка. Общо за 10-те месеца на 2015 г. има 8 такива издадени акта, като броят им еднакъв със същия период на 2014 година.

През октомври са спрени 14 машини и съоръжения в различни предприятия. Броят е голям, тъй като от януари до октомври включително те са общо 40, коментира Лазарова.

Също така двама работници са отстранени от работа. Те са мотокаристи, единият от които не е носел със себе си свидетелството за правоуправление, а втория е бил с изтекло такова. Това е станало в производствено предприятие в Ряхово. М(В същото село, но в кравеферма, са спрени няколко необезопасени електроуреда.

В Ценово е спрян компресор без предпазител на външната предавка, в Пиргово в стопански двор е спряно необезорасено електрическо табло. В Тетово също има спрени уреди, а в Русе – изкоп за строителен обект.

Светлана Лазарова съобщи и за тежка трудова злополука, станала в Русе на 17 ноември в металообработващо предприятие. Пострадал е 54-годишен мъж. Той е имал сключен трудов договор, бил е и инструктиран по надлежния ред.

Инцидентът е станал около 22.00 часа, само 30 минути преди края на смяната на пострадалия човек. Преса притиска дланта му до китката, в резултат на което част от ръката му е ампутирана. Пресата е имала блокировка, но само на работен режим. В случая тя е била в режим на настройка, в който липсва блокировка.

Работникът е нарушил инструкцията, са сметнали от Инсрекцията по труда, след разследване на злополуката. Те са установили, че мъжът е бил инструктиран, как да постъпва, кагато пресата е в режим на настройване. Установено са обаче и нарушения на работодателя – цялото управление на пресата не е било преведено на български език, а тя е нямала и нормативно изисквано досие. По тези причини са съставени два акта за нарушение.

Земеделските производители от Русенска област са проявили интерес към еднодневните трудови договори, които могат да се сключват от лятото на настоящата година, стана ясно по време на пресконференцията. Откакто това е законово възможно, в ДИТ са регистрирани около 800 такива договора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама